‘Alle touwtjes zijn goed bezet’
“Het gewas staat er eigenlijk bij zoals we verwacht hadden, al is het weer natuurlijk niet altijd even goed geweest.” Bedrijfsleider Ruud Suykerbuyk is best tevreden over de eerste fase van het tweede teeltseizoen op het bedrijf van Gebroeders Van Duijn van 5,2 hectare in Terneuzen. Op 19 november werd er het ras Taurus geplant, geënt op Maxifort. “We zijn altijd een van de vroegste met planten.” De hartvrucht is aangehouden en voor 90 procent gezet. Half januari verwacht hij de eerste vruchten van 100 gram te gaan oogsten. De bloemen op de tweede krans beginnen nu te bloeien.
Warmte en CO2 van kunstmestfabriek
Tijdens de lange vorstperiode heeft hij steeds redelijk de ingestelde temperaturen weten te halen. In week 1 haalde hij een gemiddelde etmaaltemperatuur van 18,3 graden. “Dat is natuurlijk best laag, maar er was ook weinig licht.” De dagwaarde staat ingesteld op 20 graden plus 2 graden extra tussen een lichtintensiteit van 100 en 250 Watt. De nachttemperatuur staat op 17 graden plus 0,5 graden verhoging tussen een stralingssom van 150 tot 300 Joules. “We overwegen nu een wat lagere voornacht in te gaan stellen om de bloemen sterker te maken.” De warmte en CO2 zijn afkomstig van kunstmestfabriek Yara en dat functioneert prima. De buistemperatuur staat op een minimum van 43 graden (- 5 graden tussen 200 en 350 Watt instraling) en een maximum van 53 graden. Wanneer het retourwater te warm wordt om terug te leveren aan Yara, gaat het water nog een keer door de groeibuis die op een vaste hoogte van 1 meter onder de gewasdraden hangt. De groeibuis helpt vooral in het najaar om voldoende snelheid te houden in de vruchtuitgroei. Afhankelijk van de hoeveelheid licht worden een tot drie druppelbeurten van 120 milliliter per plant per dag gegeven. De eerste beurt is om 11 uur, de andere volgen met een minimale wachttijd van vijf kwartier.
Snelheid houden
“Het gewas is hartstikke gezond”, zegt Suykerbuyk. Rond Kerstmis zijn overal swirskii-roofmijten ingezet, per zes planten een zakje. In en rond een klein plekje waar de eerste wittevlieg is gevonden, zijn ook Encarsia-kaartjes opgehangen. Verder is op de 100 gele vangplaten nog niets gevonden.
De weken rond Nieuwjaar zijn de stengels voor het eerst ingedraaid. “De derde stengel is er normaal uitgekomen. Je ziet wel dat ze nog wat achterblijven, maar alle touwtjes zijn goed bezet” Het volgende rondje zullen de dieven er uit worden gehaald.
De teeltstrategie van de komende weken zal zijn om snelheid in het gewas te houden. “Het is nog even de vraag of we de bloemen van de tweede krans allemaal laten zitten. Maar de kans is groot dat de plant het net als vorig jaar zelf regelt doordat er bloemen afvallen.”
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp