‘Al drie keer gekopt om meer zijtakjes te maken’
Als Annechien Quartel in Made halverwege week 20 door de kas loopt, is ze wel tevreden over het gewas van de eind december geplante Jaylo. “Het staat er bij dat het veel zon kan hebben, dus van mij mag het zonnetje gaan komen.”
Eerder stond het gewas aan de vegetatieve kant. Ze is toen teruggegaan met de frequentie van knippen, van twee keer per week oogsten naar vijfkwart per week. “Daarmee kun je hem wel iets rustiger maken.”
Ook de EC staat hoog ingesteld. “We zitten nog op 3,5 EC, waarbij er op licht slechts 0,5 af gaat. Zulk mooi weer is het nog niet geweest, en dat is toch ook een generatieve actie.”
Veel koppen
De bloei en zetting lopen naar wens, de kwaliteit van de vruchten is super, en ook de sortering is goed. Alleen de productie is matig, als gevolg van periodes met donker weer. “Wel zou het gewas wat meer zijtakjes mogen maken. We hebben al drie keer gekopt, 40 procent van de takken. We hopen zo dat hij meer op zijn scheuten gaat werken.”
Etmaaltemperatuur halen
Na een voornacht van 15 graden Celsius loopt de temperatuur in de nanacht naar 18 graden Celsius. Het gebruik van een energiescherm is een vegetatieve actie, en omdat ik daar niet op zit te wachten gaat die niet meer dicht. “Je komt dan met koude nachten 16 graden de nacht uit, dus je moet overdag echt wel compenseren om voldoende etmaal te halen.”
De dagtemperatuur van 19 graden Celsius mag daarom via de ventilatieregeling dan ook oplopen naar 30 graden. Zelfs met iets donkerder weer wordt nog naar de 28 graden toegewerkt.
Eerste wantsen
Van ziektes heeft het gewas geen last. Bij de plagen zit er best wat spint, maar de Feltiella en spintroofmijten houden deze goed onder controle. Ook luis werd door zijn natuurlijke vijanden steeds onder de knie gehouden. “Maar in week 19 zagen we boterbloemluis. Toen hebben we toch moeten druppelen. Boterbloemluis kan zulke schade geven, die kun je niet tolereren.”
Verder zijn de eerste gaatjes van vraatschade door wantsen gevonden, en is ook de eerste wants waargenomen. Dit is erg vroeg in het jaar, en heeft grote schade tot gevolg en een echte oplossing is er nog niet.
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser