Doorgaan naar artikel

Aspergefolie brandschoon naar de stort

Handelsonderneming Klep en loonbedrijf Huijbregts ontwikkelen een mobiele was- en borstellijn voor aspergefolie. Ze gaan die inzetten in een concept waarbij de folie ook wordt afgevoerd. Daarnaast hebben de firma’s gezamenlijk een vultafel voor tasjesfolie gebouwd.

Aan tafel bij loon- en grondwerkbedrijf Huijbregts in Zundert (N.-Br.) zitten Stef Huijbregts en Johan Bogers. De laatste is adviseur bij handelsonderneming Klep in Etten-Leur (N.-Br.). Gezamenlijk stelden ze vast dat de afvoer van gebruikte aspergefolie, zowel zwart-wit als transparant, aan steeds strengere eisen moet voldoen.

Geen zand meer aan- of inzitten

Zo mocht er voor recyclingdoeleinden al geen zand meer aan- of inzitten, maar inmiddels mag zand ook niet zonder meer van het ene naar het andere bedrijf getransporteerd worden. Ofwel, een aspergeteler mag zijn met zand gevulde tasjesfolie niet zomaar naar het depot van Huijbregts brengen om het zand uit de tasjes te laten en de folie te laten wassen en borstelen voordat die wordt afgevoerd voor recycling. “Met een was- en borstellijn op ons bedrijf zouden we daarmee te maken hebben gekregen, daarom hebben we ervoor gekozen een was- en borstellijn te ontwikkelen die qua afmetingen precies past op een slee van een containerwagen. Net als containers kunnen we die dan aanpikken en met de vrachtwagen transporteren. Met een aanhanger daarachter met een container daarop kunnen we meteen de geschoonde en versneden folie van het bedrijf afvoeren en meenemen voor recycling”, legt Huijbregts het beoogde concept uit.

Hoeveel dat gaat kosten is nog niet helemaal duidelijk. Wel zal de lijn ook ter beschikking staan voor aspergetelers buiten de Brabantse provinciegrenzen.

aspergefolie
Aan het einde van de lijn zitten twee conisch vormige kernen die uit elkaar getrokken kunnen worden zodat een kernloze folierol resteert.

Werkingsprincipe

In een van de loodsen van Huijbregts staat het prototype van de lijn, dat inmiddels de testen op het werkingsprincipe goed heeft doorstaan. Bogers geeft ter plekke toelichting. “Uiteraard begint het met het plaatsen van een vuile rol (tasjes)folie.” Vervolgens komt bij het afrollen het begin van de folie op een plaat te liggen. Aan beide zijkanten zitten 8 sleuven in die plaat. Boven die sleuven zitten elektrisch aangedreven draaiende gewichten. Die gewichten houden de folie vast en trekken de folie al draaiende de was-/borstellijn in. Onder de plaat zitten aan elke kant drie messenschijven met puntige messen die door de sleuven heen steken. Die messen snijden de tasjes open zodat het zand eruit valt en afgevoerd kan worden.

Dan gaat de folie over 2 rollen, waartussen een schudder/klopper gemonteerd zit. Die driehoekige ijzeren constructie slaat tegen de folie aan, over de breedte van de folie, en klopt het aanhangende zand er op die manier van af. Ook de schudder/klopper is elektrisch aangedreven. Vervolgens bespuiten 7 spuitdoppen vanaf de bovenkant en 7 vanaf de onderkant de folie met water.

Dan gaat de folie tussen 2 elektrisch aangedreven borstels door en via 2 rollen verandert de horizontale verplaatsingsrichting in verticale richting omhoog. Opnieuw wordt de folie vanaf 2 kanten met spuitdoppen bespoten en voor de tweede keer gaat de folie door twee borstelrollen heen. Als de folie dan weer horizontaal door de lijn gaat, volgt nog een naspoeling.

De folie wordt opgerold op 2 conische kernen die er naar links en rechts uit te trekken zijn, zodat de resterende kernloze opgerolde rol folie er tussenuit te halen is. “Alles werkt elektrisch op krachtstroom. Dat heb je dus nodig en verder een wateraansluiting en een afvoergoot. Hoeveel water er doorheen gaat, weet ik nog niet en we moeten ook nog kijken hoe we het zand opvangen en afvoeren. Maar het belangrijkst is dat het wassen/borstelen en snijden op deze manier blijkt te werken, de rest komt dan wel”, besluit Bogers.

Arbeidsbesparing

De grootste winst van de was/borstellijn valt te halen uit de factor arbeid. Om de lijn te laten werken, zijn 1 tot 2 personen nodig. De methoden die er nu in praktijk zijn, vragen 6 personen om de tasjes handmatig open te snijden om het zand eruit te krijgen en de folie schoon te spuiten. “De inzet van deze machine zal zeker minder kosten, maar we moeten nog uitrekenen hoe groot de besparing werkelijk zal zijn”, aldus Bogers.

Afbeelding
Boven de invoerplaat zitten elektrisch aangedreven draaiende gewichten en eronder aan elke kant drie messenschijven met puntige messen. Op de foto zitten die puntige messen nog maar op één van de zes messenschijven.

Dit jaar werd op het bedrijf van een grote aspergeteler in de omgeving van Breda ervaring opgedaan met het prototype. “De teler was tevreden met het resultaat. Wel is gebleken dat de borstels prima voldoen voor zwart-wit folie, maar dat die voor thermische folie wat te hard zijn. Die folie is dunner, gaat daardoor eerder kapot en is dan niet goed schoon. Door andere borstels te monteren, denken we dat te kunnen verhelpen.” Uiteraard zal de was-/borstellijn voldoen aan de voorgeschreven veiligheidsnormen voordat de lijn operationeel wordt.

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin