‘Je beurt geld voor wat je levert’
In de kas stopte Frank Swinkels in Ysselsteyn net voor Koninginnedag met de oogst van asperge. Het nieuwe loof staat er op 10 mei puik bij. “Ze zijn vlot aan de hergroei gegaan.” In de tunnels is dat wat minder. “Een paar jaar geleden hebben we daar de kachel te snel uitgezet; toen zijn ze in rust gegaan. Sindsdien is het niet meer wat het had kunnen zijn. Tja, soms maak je fouten…” Deze aanplant is van 2004.
Tevreden over kasseizoen
Over het kasseizoen is Swinkels dik tevreden. “We hebben weliswaar circa 15 procent minder kilo’s gestoken dan vorig jaar, maar de prijs was ‘niet verkeerd’. Bovendien lag de productie vorig jaar natuurlijk vrij hoog door het warme voorjaar; dus als je dan nu 15 procent lager uitkomt, is dat nog niet slecht. We hebben wel zo’n 25 procent meer stookkosten dan gemiddeld, maar al met al…”
Geen piek meer
Sinds begin mei is de oogst in de vollegrond begonnen. “Ik heb de witte kant van de folie steeds boven gehouden om geen overlap met de kasasperge te krijgen. Door het koude voorjaar laten ze nu toch wel wat lang op zich wachten; het sluit nu niet helemaal op elkaar aan. Achteraf hadden we de folie op een gegeven moment beter kunnen omdraaien.”
De productie in de eerste 10 dagen van mei valt nog wat tegen. “Maar de prijs zit op een mooi niveau; ik denk dat dit beter is dan een flinke productie tegen lage prijzen. Je beurt geld voor wat je levert. Bovendien zal de productie nog wel komen als de temperaturen blijvend wat willen oplopen. Deze dagen is het wat warmer, maar in het weekend zakt het kwik weer naar zo’n 13 graden Celsius. Maar een flinke piek in de productie verwacht ik niet meer.”
Door de rustige groei zit er wat meer roest op de asperge en is er ook iets meer bruinverkleuring. Toch is de kwaliteit naar wens. “De dikte en kopsluiting zijn goed. Ook hebben we weinig blauwverkleuring.” Vanwege de rustige groei is het ook dubben over het moment van stoppen met steken bij de 2-jarige velden. “Normaal stop je rond 1 juni, maar zoals het er nu naar uitziet qua productie zou je daar wel wat langer door kunnen gaan. We hebben nog even de tijd voor het zover is.”
Groen en paars
Over de kwaliteit van de groene en paarse asperge is Swinkels minder te spreken. “Daar zitten veel kromme tussen vanwege de koude. En daardoor wil het ook niet echt groeien. Voor de groene zou ook wel wat meer betaald mogen worden, want de productie ten opzichte van witte ligt toch lager. We doen het erbij, maar toch… Paars is een nichemarkt, we verkopen ze ook zelf in onze verkoopwagen, maar de vraag is gering.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen
Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt