‘Zo vroeg zijn we eigenlijk nog niet eerder gestopt.’
Een echte piek in de oogst is er eigenlijk niet geweest, signaleert Roel Geraeds in Panningen, “De temperaturen zijn al met al niet extreem hoog geweest.” Vanwege het uitblijven van neerslag zijn alle aspergevelden wel beregend, uitgezonderd de percelen waar dit vanwege de beperkte afmetingen of vanwege andere redenen niet te doen was. “We zijn gestart met de jonge aanplant en waar de minitunnels en blaastunnels hebben gestaan. Na het einde van de oogst kwamen die gewassen volop in de groei, daarvoor was het toch te droog. Een perceel met zwart-witfolie is op een gegeven moment ook beregend, omdat de stengels daar te dun werden en de ruggen te droog.
Water
Geraeds is niet te flauw als het gaat over de hoeveelheid water die hij met een beregeningsbeurt geeft. “40 á 50 millimeter moet kunnen. Het gewas kan het goed hebben, en bovendien is het een diep wortelend gewas. Het water wat de grond zakt, vormt daar een mooi buffer waar het gewas dan mooi bij kan. Bij een voldoende hoge druk aan het beregeningskanon blijven de waterdruppels voldoende fijn, de gewasruggen hebben dan weinig te lijden.’
Neerslag
Inmiddels is er voldoende neerslag gevallen, zodat beregenen niet meer hoeft. Dat komt prima uit, want Geraeds stopte in die eerste week ( week 23) met natuurlijke neerslag van betekenis ook met steken. “We hadden de kilo’s er wel uit, en de kwaliteit werd er ook niet beter op. Het is voor het eerst dat we zo vroeg zijn gestopt, maar we zijn er zeker niet de enige. Er zijn er in de omgeving wel meer die geheel of gedeeltelijk zijn gestopt. We zijn ook al klaar met bemesten, het gewas kan door met groeien.”
Een eerste balans opmakend constateert Geraeds dat de productie heel behoorlijk is geweest: “geen topjaar, maar we hebben de kilo’s wel gehaald”-, dat de kwaliteit goed was en dat de verdienste wel wat hoger hadden mogen zijn.
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen
Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt