Doorgaan naar artikel

‘Asbestsanering hoort in investeringsplan’

Sanering van asbestdaken loopt ver achter op schema. De tijd dringt.

De adviseur verzucht nog maar eens: “Ik zie wel een nieuwe trekker in het investeringsplan. Asbestsanering staat er niet op”. Een te grote groep ondernemers maakt nog geen haast met saneren. Pas vanaf 2024 geldt het verbod op asbesthoudende dakbedekking. Tegen die tijd komt er misschien ook weer extra geld vrij, is de hoopvolle gedachte.

In agrarisch Nederland ligt nog circa 90 miljoen vierkante meter asbesthoudend dak. De saneringscapaciteit is de laatste jaren weliswaar aardig opgeschroefd, maar nog steeds gaat het traag. Een coalitie van LTO Nederland, Agro Asbest Veilig en Achmea riep twee jaar geleden nog op tot een Nationaal Deltaplan. Veel verder dan enige publiciteit is dat deltaplan niet gekomen.

Lastig feit is dat subsidiepotten leeg raken. Friesland sloot als laatste provincie deze maand de regeling Asbest eraf, zonnepanelen erop. Het rijk heeft tot 2010 € 75 miljoen beschikbaar, wat omgerekend € 4,50 per meter betekent.

‘Sanering is onderdeel van het maatschappelijk verantwoord ondernemen’

Er zijn best argumenten aan te voeren waarom ondernemers niet staan te trappelen om asbestplaten te vervangen, zoals lage opbrengstprijs, (achterstallig) onderhoud of regelgeving. En toch moet het. Asbest is een serieus gevaar voor de volksgezondheid. Jaarlijks overlijden 1.300 mensen aan asbest-gerelateerde ziektes. Sanering is onderdeel van het maatschappelijk verantwoord ondernemen en hoort bij het eisenpakket voor de veelbesproken license to operate. Verzekeraars en financiers stellen ook eisen aan asbestverwijdering. Niet voor niks hebben ondernemers met toekomstplannen de sanering vaak al geregeld.

Geen ruimte voor vrijblijvendheid

Ja, de kosten zijn inderdaad hoog. Tegelijkertijd geldt dat de platen zijn afgeschreven. Zij liggen ten minste al 25 jaar op het dak. Vervanging is normaal; net zo normaal als die van de trekker. Het is goed dat er her en der initiatieven worden genomen om sanering op te porren. Tegelijkertijd moet het besef er zijn dat er geen ruimte meer is voor vrijblijvendheid.

Lees alles over subsidies voor asbestsanering en zonnepanelen in het dossier.

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin