Alle 'Achtergrond'-artikelen
Hier vind je een uitgebreide verzameling van 'Achtergrond'-artikelen met de laatste trends en analyses. Lees meer achtergronden, interviews, marktanalyses en columns.
250+ resultaten
Weergave:
Rand in sla: calcium- of kaliumgebrek?
In 2024 voerde Roy Keunen van NovaCropControl onderzoek uit naar de mogelijke oorzaken van rand in bladgewassen.
Moeizame weg naar marktrijpe robot
Het duurt vaak lang voordat een initiatief voor robotisering in de tuinbouw resulteert in een marktrijpe robot. Onder andere nieuwe AI-trainingsmethoden en meer samenwerking tussen toeleveranciers kunnen dit versnellen.
Aardwarmtesector zoekt weg uit impasse
In Zuid-Holland gaat de ontwikkeling van aardwarmte ondanks problemen door. In de rest van Nederland lijkt een nieuwe aanpak nodig.
Uitdaging om komkommer weerbaarder te telen
Het wegvallen van steeds meer gewasbeschermingsmiddelen maakt een meer weerbare plant gewenst. In een proef bij komkommer blijkt dat telen op organische substraten, met meer microbieel bodemleven, geen productie hoeft te kosten. Vermindering van stikstof gaf hier geen verhoogde plantweerbaarheid te zien.
Specialist biomonitoring: ‘Biodiversiteit gaat echt achteruit’
Tussen 1900 en 2000 is de biodiversiteit wereldwijd snel achteruit gegaan, ziet Margje Voeten, gespecialiseerd in het monitoren van biodiversiteit.
Verdamping beperken bespaart energie
In de seizoenen 2022-2023 en 2023-2024 is door Botany en Plant Lighting het project ‘Komkommer jaarrond in balans met een minimaal energiegebruik’ uitgevoerd.
Gewenst: volle gereedschapskist met correctiemiddelen
In 2025 vallen de insecticiden Movento, Batavia, Nocturn en Innsimo en de fungiciden Paraat en Meltatox weg uit het pakket middelen waar de telers in verschillende groente-, fruit- en sierteelten over beschikken.
Beter zicht op gebreksziekten
NovaCropControl heeft een demonstratieproject opgezet bij paprika en komkommer om in haar tunnel-proefkas bewust tekorten op te wekken van diverse mineralen en spoorelementen.
Inkomens lopen uiteen: waar zit de winst of het verlies?
Per sector en per bedrijf lopen de inkomens enorm uiteen, blijkt uit ramingen van WEcR. Waar zit de winst en waar zit het verlies?
Voedselbos groeit langzaam naar volwassenheid
Geen voedselbos is hetzelfde. Je moet als teler dus zelf veel uitvinden en aanvoelen. Onderzoek door onder meer WUR en HAS toont echter aan dat een voedselbos van een paar hectare teelttechnisch en economisch prima uit kan.
Achtergrond
Achtergrond
Achtergrond
Achtergrond
Achtergrond
Achtergrond
Achtergrond
Achtergrond
Achtergrond
Achtergrond