In een sociaal akkoord tussen Boerenbond en de Vlaamse overheid is afgesproken om op Beneluxschaal te proberen nieuwe afspraken te maken op gebied van arbeid.
In het akkoord – dat twee weken geleden werd gesloten tussen de Boerenbond en overheid – zijn negentien acties overeengekomen. Een aantal daarvan heeft betrekking op de Benelux en zal bedrijven in de grensstreek raken. “Als bedrijven met percelen over de landsgrens een aantal dagen per jaar werk uitvoeren op die percelen, moeten ze dat nu nog doen met inachtneming van de nationale wetgeving van dat land. We willen daarin een wederkerigheid bewerkstelligen en die werkzaamheden volgens één stelsel van loonbetaling en sociale regelingen laten uitvoeren”, aldus Chris Botterman. Namens Boerenbond voert hij overleg met sociale partners.
Sociale fraude
De afspraken in het sociale akkoord moeten ervoor zorgen dat sociale fraude afneemt. Een van de maatregelen is administratieve vereenvoudiging, maar ook afspraken over bijvoorbeeld de uitzendbranche. Verder willen de ondertekenaars van het akkoord afspraken met Nederland, om tegen te gaan dat uitzendbureaus zonder erkenning in Nederland in België diensten aanbieden. Volgens Botterman is dat een reëel probleem in België.
Gelegenheidsarbeid
De Vlaamse staatssecretaris van fraudebestrijding Philippe De Backer geeft steun aan ruimere regels voor gelegenheidsarbeid. Dat bleek donderdag tijdens een bezoek van De Backer aan een fruitteeltbedrijf. De Backer lijkt een plan te steunen van boerenorganisatie ABS om de bestaande regeling voor gelegenheidsarbeid in de fruitsector gelijk te schakelen met de witlof- en champignonsector, waar het aantal toegelaten werkdagen voor gelegenheidswerkers van 65 werd opgetrokken naar 100. De Backer: “We zijn die uitbreiding nog volop aan het onderzoeken, maar het lijkt mij een logische stap die voor administratieve vereenvoudiging kan zorgen.”