De arbeidsvoorwaarden die via GlobalGap voor telers gelden, krijgen mogelijk verplichte onderdelen. Dat blijkt uit een consultatieversie van GRASP, de arbeidsmodule van certificeerder GlobalGap.
Dat is voor veel telers een verplichte module om te leveren aan veel (supermarkt)inkopers. In een voorgestelde nieuwe consultatieversie kiest GlobalGap voor een andere systematiek met meer eisen (major musts).
Systeem gelijk aan IFA
Daarmee wordt de systematiek gelijk aan die van het voedselveiligheidsstelsel Integrated Farm Assurance (IFA), eveneens van GlobalGap. ‘Om volledig te voldoen aan de GRASP-criteria is het noodzakelijk dat voldaan wordt aan 100% van de ‘major musts’ en een percentage van de ‘minor musts”, schrijft de organisatie.
Hoe de wijzigingen in GRASP daardoor uitvallen voor telers, kan GlobalGap in deze fase nog niet zeggen. “Het is nog een consultatiestuk, alle partijen kunnen zich er over uitspreken”, laat een woordvoerder van de Technical Committee van GlobalGap weten.
Wettelijke eisen
GRASP is voor Europese telers makkelijker te halen dan telers uit andere werelddelen waar wettelijke eisen lager zijn voor arbeidsvoorwaarden. Een fruitteler laat weten dat GRASP wel een rol speelt in zijn bedrijf, maar dat dit met vaste afnemers niet een steeds terugkerend element is. Of de overgang van een puntensysteem naar een systeem met eisen en een minimumniveau daarin verandering brengt, is niet zeker.
Lees ook: Na lobby telers komt GlobalGap met praktischere eisen