Dure appels in Duitse winkels wijken af van prijsnoteringen op de afzetmarkt.
Het Duitse statistische bureau Destatis heeft sinds augustus hoge Duitse appelprijzen geregistreerd die hoger liggen dan voorgaande jaren. Klopt dat met de situatie op de afzetmarkt?
Uit marktgegevens van de Europese Commissie toont de Duitse afzet van appels zich niet sterk in de tweede helft van 2022. De appelprijzen voor telers liggen sinds augustus zeker € 0,07 achter op het gemiddelde niveau van de laatste 5 jaar. Dat is niet wat de consumentenprijzen laten zien in die periode. Uit groothandelsprijzen in Duitsland valt op te maken dat een aantal Duitse rassen in de groothandel voor gemiddelde prijzen liggen en sommige speciale rassen als Braeburn en Pinova voor hogere prijzen dan voorgaande jaren.
Hogere Franse en Poolse appelprijzen
Waar in Duitsland afzetprijzen voor appels achterblijven, noteert de Europese Commissie voor Poolse en Franse appels wel hoger dan gemiddelde prijzen voor telers. Hier kan een deel van de verklaring zitten voor de hoge prijzen in Duitse winkels. Duitsland is niet zelfvoorzienend voor appels.
Bij de Duitse consumentenprijzen voor peren is te zien dat prijzen niet in een opgaande lijn zitten aan het slot van het jaar 2022. De prijsachterstand ten opzichte van 2021 loopt op. Prijzen naderen het niveau van 2019, maar komen van een hoger niveau dan in dat jaar.