De stemming op de appelmarkt is lauw, soms zelfs negatief.
De markt geeft daar ook aanleiding toe. Op de juiste partijen na, wordt er weinig verdiend met appels. Dat de markt kan omslaan gelooft een handelaar wel. Handelsbedrijven werken nog steeds partijen appels weg die rijp of moeizaam gekleurd zijn. Een opgeschoonde appelmarkt kan de blik weer omhoog krijgen.
Ook wordt in de fruithandel de druk van citrusfruit gevoeld. Er is door het warme weer nog weinig gegeten, waardoor promoties zijn ingezet. Ook hier is het een kwestie van uitzieken van de markt.
Toch kan die markt meehelpen. Signalen dat supermarkten door de marktomstandigheden ook grotere appels en fijnere peren accepteren zijn daarin hoopgevend. Maar het grootste effect moet komen van buitenlandse vraag later dit seizoen. De noteringen in Duitsland duiden nog niet op een spoedige krapte. De noteringen in het teeltgebied van de Bodensee zijn stabiel met Elstar-(telers)prijzen van 70 cent voor de maat 75-80. Met name grote maten zijn met 60 cent relatief goed betaald, een paar dubbeltjes meer dan de Nederlandse prijs.
Voor Jonagold noteerden de Belgische fruitveilingen 34 cent voor de kleinere maten (65 mm) en 52 cent voor 75’ers. Op de Duitse groothandelsmarkten liggen Jonagold los voor 84 cent per kilo. Dat is een dubbeltje meer dan vorig jaar. In Engeland zijn twee weken geleden de laatste groothandelsnoteringen vastgesteld. Ook daar was de Jonagold met 60 cent op de groothandelsmarkt geen hoogvlieger.