Doorgaan naar artikel

Appel

‘Vroege knip stimuleert ­bekleding van de boomstam’

Berto Kerkhof uit Deil heeft voor de jaarwisseling de snoei van zijn dikke takken in de appels afgerond. “Als je het dikke hout vroeg wegneemt, komt er in het voorjaar op de stomp makkelijker een nieuwe scheut terug. Daardoor blijft de stam goed bekleed. Vroeger kreeg je met snoeiles een onvoldoende als je zo’n stomp liet staan, tegenwoordig is het gebruikelijk dat wel te doen.” Voor het snoeien gebruikt hij een elektrische handschaar, geen takkenschaar.

Kalium
“Als het enigszins kan voer ik eind december de laatste bespuiting uit tegen vruchtboomkanker.”
Een andere klus die Kerkhof vaak in de laatste week van het jaar uitvoert is het strooien van kalium. Stikstof brengt hij het later op, in maart, als de banen berijdbaar zijn, om uitspoeling te voorkomen.
Het chloor van de K-60 moet juist voldoende tijd hebben om uit te spoelen, hoewel de dosering niet meer zo hoog is. “Nu volstaat een onderhoudsbemesting van 250 tot 300 kilo, maar in de eerste jaren was meer dan 500 kilo nodig. Het is voormalig grasland en hier vlak langs de Linge is de klei erg kalifixerend. Dan moet je de kalium er een paar jaar op rij als het ware in kruien. Maar de laatste jaren laten de bladanalyses mooie cijfers zien.”

Afzet en snoeien
Nu bij alle appels het dikke hout is verwijderd, biedt het nieuwe jaar de mogelijkheid om tussen het snoeien door te sorteren. Het afsnoeien van de bomen heeft dan geen prioriteit meer. “Als het moeizaam loopt met de afzet snoeien we verder. Is er vraag, dan gaan we sorteren.”
“Afgezien van wat inboeters hoeft er niet te worden geplant. We kunnen wat dat betreft even vooruit; het oudste perceel is een blok Red Prince van zeven jaar oud. Het komt er de komende jaren op aan om met deze relatief jonge aanplant weer goed in productie te komen.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Anton Oostveen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin