Doorgaan naar artikel

Amerikanen oogsten inspiratie in Westland

De Amerikaanse wetenschappers Michael Hoffmann en Danielle Eiseman doen veel onderzoek naar klimaatverandering, hoe we daarover communiceren en hoe dat impact heeft op het denken over klimaatverandering. In het Westland zagen ze mooie voorbeelden, die meer aandacht verdienen.

De mensheid staat nu voor de grote uitdaging van een snel veranderend klimaat, dat de voedselzekerheid in veel regio’s in de wereld bedreigt. De noodzaak voor actie is duidelijk en VN-secretaris-generaal António Guterres stelt het goed: “Onze wereld heeft klimaatactie nodig op alle fronten – alles, overal, allemaal tegelijk.” Als emeritus hoogleraar en lector aan de Cornell University in Ithaca, New York, richten wij ons op de gevolgen van klimaatverandering op voedsel en hadden wij onlangs de gelegenheid om de tuinbouwindustrie in Nederland te bezoeken en te leren hoe zij helpen om de wereld te voeden en tegelijkertijd hun bijdrage aan klimaatverandering te minimaliseren. Ons bezoek werd mogelijk gemaakt door EatThis.

Energieverbuik verminderen

Tijdens het bezoek zagen we hoe innovatieve glastuinbouwproducenten tomaten telen met opbrengsten die dertien keer hoger zijn dan van tomaten die buiten worden gekweekt. Over het algemeen zijn er veel minder pesticiden, water, energie en arbeid nodig. Omdat onze focus ligt op klimaatverandering, waren we vooral onder de indruk van de inspanningen om het energieverbruik te verminderen, via geothermische systemen en op vele andere manieren. We werden geïnspireerd door wat we zagen en de tomaten waren heerlijk.

Bij veel van de bezoeken moedigden we de leiders in de tuinbouw aan om hun verhaal breed te vertellen, vooral met het oog op de enorme uitdagingen waar ons wereldwijde voedselsysteem nu voor staat

Bezoeken

Ons bezoek aan het Westland Museum hielp ons om de geschiedenis van de tuinbouw in de regio te leren kennen en gaf inzicht in de vele innovaties die in de loop der tijd zijn doorgevoerd, wat heeft geleid tot het succes van de tuinbouw vandaag de dag. Een ander uniek bezoek was aan het Erasmus Medisch Centrum, waar we leerden over het belang van gezonde voeding als onderdeel van de behandeling van zieke kinderen. We hebben ook veel geleerd van ons bezoek aan Koppert Cress, waar gastronomie en tuinbouw samenkomen. Het aanbod van en de schaal waarop producten er worden gekweekt, van basilicumcress tot eetbare bloemen en vanille, was verbazingwekkend.

Bij veel van de bezoeken moedigden we de leiders in de tuinbouw aan om hun verhaal breed te vertellen, vooral met het oog op de enorme uitdagingen waar ons wereldwijde voedselsysteem nu voor staat. En we kregen de kans om daarbij te helpen, vooral Dr. Eiseman die bij Koppert Cress een seminar gaf over het vertellen van verhalen.

Dr. Hoffmann beschreef hoe ze allebei klimaatverandering relevant maken voor iedereen die voedsel gebruikt: we eten allemaal en heel veel aan en rond ons eten verandert door klimaatverandering. We schreven daarover het boek Ons veranderende menu (Our changing menu: Climate change and the foods we love and need), een boek dat dit verhaal in detail vertelt en ook hoe we ons favoriete voedsel op tafel kunnen houden. Dat blijkt iets te zijn waar mensen van links tot rechts zich zorgen om maken, merkten we in onze enquêtes.

We zijn dankbaar voor deze kans en bedanken EatThis voor het mogelijk maken ervan. We verlieten Nederland met nieuwe vrienden en partners en vol met nieuwe inspiratie.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin