“Zet die kop maar boven je stukkie. Ik had Obama gisteren aan de lijn. Hij moet deze maand in Den Haag zijn maar eerst komt hij naar ons: kool kopen. In de VS is het momenteel bar koud, echt koolweer en wij hebben nog zat kool over.”
Het is een mooie manier van Siemen Bruin om aan te geven dat de koolmarkt wat hem betreft wel in beweging mag komen. “Het zit hem in het zitten,” analyseerde hij al eens in een eerdere bijdrage: kopers vragen wel naar kool, maar ze kopen hoogstens een beetje. Dat geldt voor witte kool. “Voor rode kool gaat het anders: daar wordt minder van geteeld, het aanbod is minder: dat merk je.”
“Het probleem is dat je niet weet waar het hem in zit. De handelaren spreken elkaar, ze hebben contact met het buitenland en concluderen: ‘de vraag naar sluitkool komt eerdaags’. Dat zegt een doodgraver ook altijd: ‘eerdaags komt hij langs’. Dat kan je maanden achtereen blijven zeggen.”
Maar nu serieus: “De handel moet gaan aantrekken, want de koelhuizen zitten nog behoorlijk vol. Ik heb zelf drieduizend kisten staan. Om die op tijd weg te krijgen, moet ik op tijd kunnen beginnen. Met de TT van Assen (de laatste zaterdag van juni) wil ik leeg zijn. Dat is tot nu toe in 90 procent van alle jaren wel gelukt. Soms houd ik 20 à 30 ton over voor levering aan de snijderij, om de tijd te overbruggen totdat ik weer verse kool heb. Die laatste kool is dus altijd al wel verkocht, nu nog de voorraad die ervoor zit.”