Doorgaan naar artikel

‘Altijd zonde om het gewas al weg te gooien’

De hogedraadteelt bij gebr. Reijm in Berkel en Rodenrijs heeft net de teeltwisseling achter de rug. In elk van de weken 24 en 25 is de helft van het gewas op het bedrijf gewisseld.

Met 120 stuks per vierkante meter is Piet Reijm niet ontevreden over de productie, ondanks de periodes met donker weer. “Met dat warme weer en regelmatig toch zon, kwamen de komkommers er toch wel aan. Het eindschot was gewoon goed. Ook met de prijs waren we wel tevreden.”

Het gewas heeft er tot het eind toe fris bij gestaan. “Het is altijd zonde om het weg te gooien. Maar om het als één lange teelt door te trekken tot november, dat zie ik niet zitten. Ik verwacht dat je dan toch te veel productie in gaat leveren. Er valt ook wel eens een plant weg.”

Diffuse coating

Tijdens de eerste teelt is een diffuse coating op het kasdek aangebracht. Met alle regen en somber weer heeft het zich nog niet echt kunnen bewijzen. “Maar je kunt zomaar ineens weer felle zonnige dagen krijgen. En als je naar boven kijkt, zie je het bijna niet. Het is niet echt donkerder in de kas door die coating.”

Hij houdt een temperatuur van 20 graden Celsius vlak aan, wat met ventileren op de middag op kan lopen naar 22 graden.

Virusresistentie

Werd vorig jaar Hi Power in de tweede teelt gebruikt, dit jaar is gekozen voor de nieuwere Hi Force met bontvirusresistentie. “We zijn een beetje bang voor virus in een hogedraadgewas. Daarom is wat resistentie wel gewenst.”

Bij de gewaswerkzaamheden is het nu vooral ringen en vruchtdunnen. Verder is het blad knippen weer gestart.

Hogere plantdichtheid

De hogere plantdichtheid van 2,5 planten in plaats van 2 planten per vierkante meter is vorig jaar zeer goed bevallen, zodat dit weer herhaald is. Het blijft lastig om met planten goed uit te komen op deze gewenste plantafstand, via een combi van enkele en duo potten. Maar Reijm kiest er niet voor, zoals sommige collega’s, om eenvoudiger 3 planten te zetten met duopotten en er dan een aantal planten tussenuit te snijden.

De eerste vrucht wordt in het zesde oksel aangehouden. Daarna laat hij om te beginnen twee of drie setjes van twee zitten.

Zakjes uithangen

Bij de plagen zijn een paar wittevliegjes te zien. Tegen trips is uit voorzorg bij drie op de 5 planten een zakje swirskii gehangen. “In de eerste teelt zat net te veel trips vonden wij. Een enkele trips in een oude plant is niet veel, maar in de nieuwe teelt met een jonge plant kan dat gelijk fors zijn. Wij laten ook het oude gewas in de kas liggen. Dan hou je alle plaag- en ziektedruk in de kas.”

Aan de andere kant bevalt het in de kas laten van de oude planten arbeid technisch enorm goed. “Een geweldig systeem. En na een week ze je al bijna niet meer dat er planten liggen.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Piet Reijm

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin