De Europese Commissie wil schimmelbestrijder captan alsnog toestaan voor buitenteelten, zoals in de bollen of de fruitteelt. Eerder heeft de Europese Commissie voorgesteld het middel alleen nog in kassen toe te laten, maar dat voorstel kreeg geen meerderheid van de lidstaten in het Scopaff, het permanent comité voor planten, dieren, voeding en veevoer.
Nederland was het eerder dit jaar wel eens met het oorspronkelijke voorstel om captan te verbieden voor de buitenteelten. Met name in de fruitteelt is bezwaar gemaakt tegen het verbod in de buitenteelten. Ron Mulders, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie, zei eerder dat hij vreest dat een verbod op captan dramatische gevolgen zou kunnen hebben voor de oogst van appels en peren. Captan is een middel tegen schurft en tegen ziekten die ontstaan bij de bewaring van fruit.
Minister Femke Wiersma (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) zegt dat ze de Euroese Commissie wil oproepen om te zorgen dat binnen een jaar meer informatie beschikbaar komt om met behulp van specifieke spuitapparatuur de dosering te verminderen.
Voorwaarden toelating schimmelbestrijder captan
De Europese Commissie wil bij de toelating als voorwaarde stellen dat aanvullende informatie binnen twee jaar wordt aangeleverd. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden zegt dat de informatie sneller beschikbaar zou moeten zijn (binnen een jaar), zodat de lidstaten daarmee rekening kunnen houden bij de toelating van middelen met captan als werkzame stof. Als de toelating van captan geen meerderheid krijgt van de lidstaten, zal de Europese Commissie voorstellen om in elk geval een tijdelijke verlenging te verlenen.
Toelating basisstof
Scopaff vergadert woensdag en donderdag over de toelating van captan. Op de agenda staat ook de toelating van een extract van het zaad van de blauwe druif als bestrijder van schimmel. Het gaat hier om een zogenoemde basisstof die geen gevaar vormt voor mens, dier en milieu. De Europese Commissie is niet van plan goedkeuring te geven aan eierschaalpoeder als basisstof voor de bestrijding van schimmels in druiven. Vanwege het loodgehalte in eierschaalpoeder kan gebruik van het middel mogelijk leiden tot neurotoxische effecten bij consumptie van druiven of wijn. Nederland is net als de Europese Commissie tegen de toelating van eierschaalpoeder als basisstof.
Verder besluit Scopaff over de vernieuwde toelating van de werkzame stoffen metrafenon en folpet (schimmelbestrijders). Voor negen andere middelen wordt de toelating tijdelijk verlengd, omdat de procedure voor de hernieuwde toelating buiten de schuld van de toelatingshouder nog niet is afgerond.