Doorgaan naar artikel

“Als de zon er even doorkomt, hoor je het gonzen in de blauwe bessen”

“Water op zich is niet verkeerd, maar de struiken zijn nu wel erg lang nat. Daarnaast is de kou ook niet bevorderlijk voor de ontwikkeling van de blauwe bessen. Die staan in volle bloei, maar het eigenlijk te koud voor een goede bestuiving”, schetst Christian van Grotel uit Nuenen.

 

“Als de zon er even doorkomt, gaan de bijen en de hommels meteen met geweld op de bloemen af. Dan hoor je het gonzen in de struiken. De bloemen produceren onder deze omstandigheden ook voldoende nectar. Het zou alleen niet zo koud moeten zijn.”

Ook voor vruchtrot zijn deze lange, natte periodes niet gunstig. De schimmel anthracnose infecteert juist in de bloei. Daarvoor behandelen de struiken driemaal met Flint of Switch. Het viel al niet mee om dat onder goede omstandigheden te doen; als het niet regent waait het vaak nog wel. En dan nog is het met zoveel neerslag moeilijk om een waterdicht schema aan te houden. Meer spuiten betekent ook  meer residu, wat bij de afzet weer problemen kan geven. Zeker met een middel als Switch, dat twee werkzame stoffen bevat.

Na de bloei ben ik benieuwd of de nieuwe fruitvlieg Drosophila Suzuki bij ons daadwerkelijk aanwezig is. Hier en daar in het land zijn er al gevangen. Wij hebben ook op verschillende percelen lokdozen uitgehangen om ze te vangen of in ieder geval te zien of ze er zijn. Gelukkig zit daar nog niets in; ook niet in onze kas met vervroegde teelt in Kaatsheuvel. Maar ik ben er niet helemaal gerust op of dat zo blijft.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Anton Oostveen

freelance fruitteeltjournalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin