De techniek voor de productie van hoogwaardige algen in kassen wordt steeds beter, waardoor de kostprijs commercieel interessant wordt. Maar veel producten voor menselijke consumptie, zoals voedingssupplementen, zijn in Europa vooralsnog niet toegelaten.
De teelt van algen in een systeem van doorzichtige buizen kan een maximale productie opleveren van 6 kilo droge stof per vierkante meter per jaar, zei onderzoeker Wim Voogt van Wageningen UR onlangs tijdens een presentatie bij InHolland Hogeschool in Delft. Wageningen UR Glastuinbouw heeft vorig jaar in Bleiswijk een algenreactor van het bedrijf LGem uit Den Haag opgesteld. In dit systeem (twee-fasenstroming) golft de algensuspensie door dunwandige, doorzichtige pvc-buizen die in rijen boven en naast elkaar zijn geplaatst om zoveel mogelijk licht te onderscheppen. Door de golfbeweging wordt aangroei op de buizen voorkomen en kan de geproduceerde zuurstof worden afgevoerd. Bovendien is het energiegebruik sterk verlaagd. Uit metingen en modelberekeningen blijkt dat buizen met de kleinste diameter (60 mm, t.o.v. 110 en 150 mm) verreweg de grootste productie geven. Het combineren van de algenteelt met een opgaand gewas erboven is geen haalbare kaart, blijkt uit ditzelfde onderzoek. De lichtdoordringing is daarvoor veel te beperkt.
Veel lagere kosten
De kosten voor de grootschalige productie zijn volgens Eugène Roebroeck van Lgem nu heel wat lager dan voorheen. Het produceren van een kilo droge stof zou met dit systeem al kunnen voor €20. Ter vergelijking: omgerekend naar verse tomaten is dat een euro per kilo. Het oogsten en verwerken kosten echter ook veel tijd en geld. Er zijn mogelijkheden voor zelflossende centrifuges, maar die zijn alleen voor grootschalige productie rendabel te maken. Het drogen met een vriesdroger kost daarnaast ongeveer €35 per kilo drogestof. Voor de meest geproduceerde algen, bestemd voor grootschalige visteelt, is deze kostprijs veel te hoog. Algenproductie in open vijvers is vele malen goedkoper dan in de kas. Maar voor de productie van bijvoorbeeld pootvis (broed), voedingssupplementen of cosmetica zijn er bij deze kostprijs wel goede mogelijkheden.
Toelating moeizaam
LGem produceert zelf nannochloropsis-algen voor voedingssupplement met omega-3 vetzuren en anti-oxidanten die voor een natuurlijke conservering van de vetzuren zorgen. Het product wordt verwerkt in plantaardige ‘vis’olie-capsules. De productie wordt vooral in de Verenigde Staten afgezet. Nannochloropsis is, zoals veel algenproducten, in Europa niet toegelaten voor menselijke consumptie. Het aanvragen van een toelating kost erg veel geld en tijd, terwijl de uitslag ongewis is. Tot nu toe heeft alleen een Spaans bedrijf een aanvraag ingediend voor nannochloropsis. Maar de toelating laat nog op zich wachten. “Het is op zich natuurlijk een terechte vraag of een product voedselveilig is. Maar het EU-toelatingssysteem betekent wel een enorme marktbelemmering voor de algenteelt”, aldus Roebroeck.