Bij Nieuwkoop Paprika’s in Nootdorp wordt de laatste tuin schoon gesneden. Op die tuin zal begin januari weer worden geplant.
Geert van de Sande over het staartje van de teelt: “De kwaliteit valt nog niet eens tegen. Wel wat lichter van kleur, maar verder residuvrij en geen rupsje erop.”
Op de andere locaties is de teelwisseling al in volle gang. Zoals slangen en kas ontsmetten, alles schoonmaken, buizen omhoog, nieuw plastic erin.
Met voldoende mensen
Op de vroegste tuin worden zelfs al weer matten gelegd, om rond 27 november te kunnen starten met de nieuwe teelt. Van de Sande: “Dan ziet straks alles weer groen. Daar doe je het voor. Die teeltwisseling vooraf is altijd een hele klus, maar het moet nu eenmaal gebeuren.
We moesten wel een keer even wat matten buiten leggen
We zorgen dat we de teeltwisseling met voldoende mensen doen. Ik geef ze op het eind liever een paar dagen vrij, dan dat je het met te weinig mensen doet, en het iedereen tegen gaat staan. Dan komt de zorgvuldigheid van het werk ook in het gedrang. Maar nu liggen we netjes op koers.”
Afvoer matten
Oude maten worden direct netjes opgeladen en afgevoerd. “We moesten wel een keer even wat matten buiten leggen. We zagen toen gelijk mensen van Delfland foto’s nemen. Kennelijk zitten ze er bovenop, en terecht, dat het niet te lang blijft liggen, zodat er lekwater naar de sloot zou kunnen stromen.
Vruchtkwaliteit
Over de vruchtkwaliteit in de eindfase van de teelt was Van de Sande niet ontevreden. “Al merk je het bij Maranello wel als hij moeizaam zet. Als hij makkelijk aan het zetten is, dan gaat het wel met de kwaliteit. Maar als er van die schelpjes hangen die eigenlijk al afgeschreven zijn, en ze blijven toch nog net door zetten, dan krijg je er veel schapenkoppen bij.”
Er blijven steeds minder correctiemiddelen over
“Dit jaar mogen we sowieso niet mopperen over de kwaliteit, krijgen we te horen van onze afnemer. Bij een hoop collega’s is het moeizamer geweest, als gevolg van de hitte. Al wisten wij het vele extra zonlicht ook niet om te zetten in extra productie. Dat is bij paprika nog moeilijker dan bij tomaat en komkommer. We liggen ongeveer gelijk in productie met vorig jaar. Maar er zijn collega’s die veel minder hebben weten te oogsten vanwege de extreme zomer.”
Minder rupsen
Qua plaagbeheersing kon de teelt met goed resultaat biologisch tot het eind worden gebracht. Het gewas had minder last van rupsen dan vorig jaar. “Toch zullen we komend jaar meer aandacht moeten gaan besteden aan de biologische bestrijding. Er blijven steeds minder correctiemiddelen over. Het is lastig. Als er eenmaal toch luisbestrijding nodig is, dan ben je de Macrolophus kwijt en is biologische beheersing van rups verder gedoemd te mislukken.”
Biologisch starten
Toch is dit al het derde jaar dat het gelukt is om zonder chemie te beginnen. “Komende teelt willen we opnieuw biologisch starten. Al blijft het een uitdaging. Je mag niets aan het toeval overlaten. Goede scouting door je mensen is opperbelangrijk. Ook degenen die gewaswerk doen, moeten zich goed verdiepen in de biologische bestrijding, om bijtijds te kunnen signaleren.”
Tijdens de teeltwisseling wordt alle loopfolie vernieuwd. “We laten niets aan het toeval over. We denken wel eens over een proefje met gronddoek, maar het risico op bijvoorbeeld trips die onder het doek blijft zitten, wordt dan wel groter. Met het folie opruimen, haal je ook al 95% van de trips weg.”
Auteur: Peter Visser