Albert Heijn Nederland is een B Corp–gecertificeerde organisatie, waarbij het onder meer toezegt eerlijk in te kopen. De keten blijft in haar scores achter in inzicht in haar ketens voor watergebruik en afval, blijkt uit de transparante aanvraag.
De B Corp-certificering wordt wereldwijd toegekend aan bedrijven die voldoen aan hoge standaarden op het gebied van sociale en milieuprestaties, transparantie en verantwoordelijkheid. Deze gecertificeerde bedrijven beloven de ketens steeds duurzamer te maken.
Voor de groente- en fruitketen wil AH naar nog lager middelengebruik en residu op product, zo bleek deze zomer. Ook de ambities voor biologisch zijn aangescherpt. Nederlandse telers helpen de supermarktketen in ieder geval al aan een belangrijke doelstelling dat 50% van de groente en fruit geteeld moet worden met een robuust certificeringsprogramma. Veel van de import voldoet daar niet aan. Wel kent AH de doelstelling dat in 2030 minimaal 70% van de bedrijven in watergevoelige gebieden een watermanagementsysteem moet hebben.
Ook wil AH in 2030 de derving in de groente- en fruitketen met de helft terugbrengen. Dat betekent dat in de eigen winkels en in andere schakels van de keten de uitval omlaag moet, zo ook bij telers.
Niet op alle punten
Albert Heijn heeft de vragenlijst openbaar gemaakt voor de applicatie van het keurmerk. Dan blijkt dat de keten niet de maximale transparantiepunten haalt. Zo geeft AH klanten geen toegang tot informatie over leveranciers, maar wel over de productiestandaarden die ze gebruiken.
Ook blijkt dat AH niet ver gaat in het waterbeleid. Zo zegt AH geen waterfootprint bij te houden van leveranciers. Dat geldt ook voor het afval dat schakels in de ketens produceren.
Dat geldt wel voor het gebruik van chemische middelen in de ketens en voor biodiversiteit. Ook krijgt AH het maximaal aantal punten voor lokale inkoop. Nu is die grens 30% inkoop in een straal van 200 kilometer makkelijk te halen in het kleine Nederland, zeker met het hoofdkantoor in Zaandam.
AH zegt dat leveranciers geen medewerkers in dienst hebben die jonger zijn dan 15 jaar. Dat geldt dan mogelijk niet voor scholieren die al op jongere leeftijd mogen helpen oogsten.
Uniek inkoopmodel
Ook voor de inkoop van groente en fruit heeft AH een gunstige beoordeling. Met Bakker Barendrecht werkt AH al 60 jaar aan vaste afzetcontracten, zekerheid en redelijke beloning. Zo heeft de keten een duurzaamheidsvergoeding voor Nederlandse telers in het systeem Beter voor Natuur en Boer.