De gemeente Westland praat met telersverenigingen voor groente om meer aardwarmteboringen mogelijk te maken. Bovendien is de boring bij Vogelaar een succes en wil de gemeente nu zeker ook restwarmte.
Dat zei wethouder Theo Duijvestijn dinsdag tijdens de raadsvergadering over de begroting 2017. De gemeente heeft een aardwarmtefonds waarmee het boringen financieel ondersteunt middels garanties. Via Coalitie HOT bestaat er contact tussen gemeente en telersverenigingen die vooral praten over samenwerking in logistiek en marktonderzoek, maar dus ook over aardwarmte. De Rabobank financiert een belangrijk deel van de energie- en herstructureringsplannen.
Derde boring succes
De gemeente kan verder met haar aardwarmtebeleid nu de derde boring in de gemeente goed uitpakt. Volgens wethouder Theo Duijvestijn heeft de gemeente gehoord dat de retourboring bij Vogelaar een goed resultaat laat zien met voldoende warmtepotentieel. Dat betekent dat de garanties voor het project vrijvallen voor een nieuw aardwarmteproject, zeer waarschijnlijk de diepe boring Trias Westland.
Restwarmte
Duijvestijn heeft inzicht gekregen in de businesscase van de warmterotonde over West. Volgende week praat hij de gemeenteraad bij, maar nu al zei Duijvestijn dat het eindbeeld is ontstaan dat restwarmte nodig is om een goede energiemix te garanderen voor tuinders van warmte, gas en electra. Over kolenwarmte sprak Duijvestijn zich niet uit, maar Westland en LTO zijn zich meer bewust van de maatschappelijke gevoelens over het gebruik van kolenwarmte in een verduurzamingsprogramma.