Doorgaan naar artikel

‘Afzet rode bes uit bewaring zorgelijk’

De afzet van de rode bessen uit de bewaring heeft weer te lijden van de sluiting van de horeca.

In Driel is fruitteler Gerard Vos voorzichtig begonnen met het sorteren en verkopen van de rode bessen uit de bewaring. Maar waar hij andere jaren in deze periode al ongeveer 10 ton weg heeft, is het dit jaar nog maar 3 ton.

Zorgelijk

“De afzet stagneert en de prijzen liggen onder kostprijs. Dit doet denken aan de periode rond de lockdown in het voorjaar, toen de verkoopprijzen voor de lang bewaarde rode bessen hard onderuit gingen omdat de horeca een belangrijke afzetmarkt is.”

Nu lijkt het opnieuw tijdelijk sluiten van de horeca ook problematisch voor de al stroef verlopende bessenafzet. Maar het afzetseizoen is met normaal gesproken sorteren tot in mei voor Gerard nog lang. “Omdat de inkomsten voor een groot deel van de bewaarbessen afhangen, is het toch wel zorgelijk.”

Herfstframboos uit de kas

Met het plukken van de herfstframboos Kwanza in de kas is Vos dit jaar vroeg klaar. Normaal gesproken gaat de pluk door tot in november, maar in dit vroege jaar zijn deze week al de laatste geplukt. “De kwaliteit en prijzen stemmen tot tevredenheid dit afgelopen seizoen. Alleen de hittegolf in augustus zorgde voor wat problemen met de zetting, waardoor later meer scheve vruchten geplukt werden.”

Klein clubje medewerkers

Wat betreft de aangescherpte coronamaatregelen is het wel fijn dat er geen grote hoeveelheid seizoensmedewerkers aan het werk is, stelt Vos. “Het belangrijkste werk is het sorteren van de rode bessen, met nu nog een klein clubje.” Maar als het straks wat meer personen zijn, dan is zijn schuur groot genoeg om op ruime afstand van elkaar te kunnen werken.

Lees verder onder de foto

Rode bes uit de bewaring gaat veelal naar de horeca. - Foto: Ton van der Scheer

Rode bes uit de bewaring gaat veelal naar de horeca. – Foto: Ton van der Scheer

Goede prijzen voor peren

Met tevredenheid kijkt Vos terug op de oogst van de peren en verkoop ervan. “We plukten geen enorme hoeveelheden en we waren tevreden over de maat.” De kromme peren heeft Vos niet meer weggedund. Inmiddels constateert hij dat deze mindere peren in klasse 2 nog best een redelijke prijs opgebracht hebben. En de betere peren brachten zelfs een nette prijs van 60 tot 70 cent per kilo op.

Appel vervangt rode bes

Als ook de laatste frambozen geplukt zijn, breekt een wat rustiger tijd aan. Vos is al aan het snoeien van de rode bessen begonnen, waarbij het overjarige hout aan de gesteltakken er al bijna afgesnoeid is. Op het programma staat ook nog het rooien van 3.000 vierkante meter rode bessen die door de bodemschimmelziekte Verticillium niet meer goed groeien.

Op dit perceel, waar 25 jaar rode bessen hebben gestaan, kun je door de met bodemschimmel besmette grond beter geen rode bessen terugplanten. Besloten is om het perceel weer met appels in te planten. Het in te planten ras is Elstar, maar welke mutant is nog onbekend. Dat zal ook afhangen wat de vruchtboomtelers kunnen aanbieden.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Share this

Afbeelding
Gerard Vos

kleinfruitteler in Driel (Gld.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin