ABN Amro en Rabobank hebben opnieuw vertraging opgelopen bij de afwikkeling van de affaire met renteswaps of rentederivaten in het midden- en kleinbedrijf.
Dat constateert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in het derde voortgangsrapport over de kwestie.
Volgens de toezichthouder blijkt het uitvoeren van de compensatieregeling voor gedupeerde ondernemers lastiger dan de banken zelf hadden ingeschat. Ze hebben voor het beoordelen van de soms zeer complexe dossiers bijvoorbeeld extra gespecialiseerde medewerkers nodig, en die zijn maar beperkt beschikbaar.
Compensatieregeling voor ondernemers
In 2016 gingen in totaal 6 banken akkoord met een grote compensatieregeling, omdat ze in het verleden ondernemers met veel te ingewikkelde financiële producten hebben opgescheept. Rabobank en ABN Amro hebben verreweg de meeste klanten met rentederivaten.
Volgens Het Financieele Dagblad heeft Rabobank inmiddels een groot aantal brieven met een compensatieaanbod verstuurd met een reactietermijn van 4 weken. De bank geeft zelf aan coulant om te gaan met die termijn, ook met de officiële termijn van 12 weken die daarover met de AFM is afgesproken.
Laat deskundige compensatievoorstel checken
Dat er de laatste weken veel brieven zijn verstuurd merkt ook Flynth Adviseurs en Accountants. Volgens Frank Zeinstra, sectordirecteur Food en Agri bij Flynth, gaat het om enkele tientallen brieven per maand. Hij heeft de indruk dat de voorstellen die nu verstuurd worden, meestal gaan om relatief eenvoudige situaties. De aangeboden compensatie klopt bovendien in de meeste gevallen wel met de afspraken die tussen banken en de AFM zijn gemaakt. Het advies is in ieder geval om een deskundige te laten kijken naar compensatievoorstellen.
Banken lichten regeling toe op hun websites
Bij Rabobank gaat het in alle sectoren samen om 9.500 dossiers met een herbeoordeling van de rentederivaten volgens een recente toelichting op de website. De bank heeft inmiddels voor rond € 362 miljoen aan compensatie in de vorm van voorschotten aangeboden.
Bij ABN Amro gaat het in totaal om 7.100 klanten die in aanmerking komen voor een herbeoordeling en eventuele compensatie van hun rentederivaten. De bank heeft tot en met 30 juni € 216 miljoen aan voorschotten uitbetaald.
Bij ING gaat het in totaal om 1.251 klanten die een compensatieaanbod gaan krijgen, circa 1.050 hebben inmiddels een voorschot of een aanbod daarvoor ontvangen.