De Belgische oogstprognose voor Conference heeft de handel op hout reden gegeven tot nadenken.
Hoe groot is de Conference-oogst nu precies voor Nederland en België samen en zal de afzet zich zo ontwikkelen als 2012/2013? De officiële Belgische oogstvoorspelling voor Conference wijst op een groei van 9 procent ten opzichte van 2012. De Belgische oogstramingen werden maandag vrijgegeven door de afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling (ADLO) van het Vlaams departement Landbouw en Visserij, in samenwerking met de Boerenbond, de Belgische Fruittelersorganisatie, het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties, de veilingen en de statistiekdienst van de federale overheid. Er was vooraf rekening gehouden met een Belgische daling van de productie door vorstschade.
Dat heeft de handel mogelijk meer kopschuw gemaakt om vooraf al te scheutig partijen vast te leggen. Een partij vat het zo samen: “Telers vragen 60 plus, de handel biedt 50 min.” Nu is dat normaal in een handelstraject, want het is nog vroeg. Er is droogte en de helft van de Belgische percelen kan beregenen, schade door hagel is er nog opvallend weinig geweest. Dus welke kant het opgaat, is nog onduidelijk. In België zijn behoorlijk wat bevroren bloemen behandeld, maar zal dat ook tot een goede uitgroei leiden?
Samen komen Nederland en België op een oogst van naar schatting 466.000 ton Conference; in het gunstige afzetjaar 2012 was dat 388.000 ton, maar in het lastige afzetjaar 2011 bedroeg de gezamenlijke oogst 550.000 ton.
Overigens meldt België wel een 9 procent kleinere appeloogst ten opzichte van vorig jaar. Nederland heeft juist een 6 procent hogere oogst dan vorig jaar. Beide landen blijven met appels ver achter bij 2011. België oogst 34 procent minder en Nederland 28 procent minder. Die vooruitzichten zijn dus iets gunstiger voor Jonagold.