Groenten & Fruit Actueel
||

Aftrap aspergeseizoen

Foto: Bert Jansen

Foto: Bert Jansen

Wie zich zorgen maakte over asperges op het paasmenu, kan ik geruststellen. Er zijn asperges van Nederlandse bodem, uit verwarmde bedden. De oogst uit de traditionele teelt laat nog op zich wachten. Ook voor de vroege rassen in minitunnels valt Pasen waarschijnlijk net te vroeg.

Ongedurig volgden aspergetelers afgelopen winter de weersvoorspellingen. Het natte najaar en de kletsnatte februari hield machines in de schuur. Het land was te nat. Nu moet in gezwinde spoed het loof geklepeld en de bedden opgeploegd. Op een aantal plekken moeten zelfs de minitunnels nog worden geplaatst. Topdrukte op de bedrijven dus.

Koffiedik kijken

En dan natuurlijk hopen op een interessante prijs. Niemand die daar nu een voorspelling aan waagt. Het is koffiedik kijken. Er zijn zo veel factoren die een rol spelen. De kans is dat de oogst uit tunnels en koude grond samenvallen. Een piek is nooit goed. Het areaal is de laatste jaren gekrompen. En als Duistland dan in productie wat achterblijft, is van alles mogelijk.

Zuidoost-Nederland belangrijkste regio

Volgens het CBS werd in 2022 op 2.559 hectare asperges geoogst, ruim 200 hectare minder dan het jaar ervoor. In 2020 lag de piek op 3.047 hectare. In dat jaar werden ook de meeste kilo’s geoogst: 17,9 miljoen. In 2022 was dit 15,5 miljoen. Cijfers over 2023 zijn er niet. Van het totale areaal is 3% biologisch. In 2023 telen nog 445 bedrijven asperges, tegenover ruim duizend begin deze eeuw. Traditioneel is Zuidoost-Nederland de belangrijkste regio. De gemeentes Horst aan de Maas en Peel en Maas nemen met zijn tweeën 55% voor hun rekening.

Eigenlijk kan die Nederlandse consumptie best meer zijn. Met 0,9 kilo per persoon per jaar blijven we fors achter op de Duitsers (1,4 kilo)

Nederland belangrijkste afzetmarkt

Nederland is de belangrijkste afzetmarkt. Ongeveer de helft van de productie vindt afzet in eigen land, met Duitsland als goede tweede (18%). Eigenlijk kan die Nederlandse consumptie best meer zijn. Met 0,9 kilo per persoon per jaar blijven we fors achter op de Duitsers (1,4 kilo). Interessant gegeven is dat volgens GfK/GroentenFruit Huis in Nederland een op de drie huishouders asperges koopt. Bij de oosterburen is dat de helft. Vooral gepensioneerden zijn liefhebbers. Ook staat bij hoge inkomens vaker asperges op het menu. 5 miljoen huishoudens kopen helemaal geen asperges. Daar is echt nog terrein te winnen. Vooral gezinnen met jonge gezinnen melden zich vaker. Dat is een goed teken. Jong geleerd is oud gedaan!

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers