Doorgaan naar artikel

Afgevallen blad op tijd weg tegen perenschurft

Om de steeds lastigere perenschurft te beheersen, speelt het bevorderen van de bladvertering een cruciale rol. Dat stelt Gerjan Brouwer, teeltadviseur bij Delphy.

Vroeger had het hoofdperenras Conference de naam weinig gevoelig voor perenschurft te zijn, maar inmiddels leert de praktijk anders. In de biologische perenteelt is schurft bij Conference een lastig te beheersen schimmelziekte gebleken. En ook in de gangbare teelt zie je de problemen met perenschurft toenemen.

Takschurft typisch voor perenschurft

Takschurft op perenboom
Takschurft op perenboom. Foto: Gerjan Brouwer

Anders dan bij appel geeft perenschurft vaak takschurft. De schurftvlekken op de groene scheut overwinteren als zogenoemde takschurft. Deze aantasting geeft in het voorjaar enorm veel conidiën, sporen die voor veel infecties vanaf het eerste groene blad kunnen zorgen. Om takschurft te voorkomen, helpt het sterk om bomen door een goede groeibeheersing en evenwichtige bemesting rustig te laten groeien. Percelen die van nature nat en luw liggen, geven ook meer risico op schurft.

Spuiten helpt slechts deels

Bij een flinke uitstoot van ascosporen en conidiosporen werkt spuiten met chemische of biologische middelen al snel onvoldoende. Ongunstige spuitomstandigheden in het voorjaar en het verdwijnen van sterke middelen zorgen dat lang niet altijd de gewenste 95 procent of meer werking gerealiseerd wordt. En dat is onvoldoende als er veel sporen klaarliggen om uitgestoten te worden. En ook onder gunstige omstandigheden mag je nooit rekenen op bijna 100 procent werking van ook de chemische middelen.

Blad op tijd verwijderen

Om het infectiegevaar fors tegen te gaan, moet je volgens Brouwer hard werken aan minder ascosporendruk in het voorjaar. Als er in voorjaar nog veel blad onverteerd onder de boom ligt, is het vragen om problemen. Net als bij appels kun je in de herfst of in het vroege voorjaar het blad onder de bomen versnipperen of onderwerken en zo de vertering stimuleren. Je kunt het ook weg poetsen en op het rijpad oprapen.

Of met een bladblazer achter de trekker het blad onder de bomen wegblazen, maar dan moet je het met een tweede trekker met een gazen opvangscherm wel zorgen dat het blad in het volgende rijpad op de grasbaan blijft liggen. Met een opraapwagen kan het verzamelde blad uit de boomgaard worden verwijderd. Toch is dit systeem niet waterdicht want vaak blijft in de kapot gereden natte sporen water staan waarin blad blijft liggen. En een deel van het afgevallen blad waait weg naar een naburig perceel of onder het windscherm.

Regenwormen cruciaal

Een cruciale rol is ook weggelegd voor regenwormen. Vooral de grote regenwormen verzamelen blad om het in hun ondergrondse burchten te trekken waardoor het blad verteert. Om de regenwormen te stimuleren, is het aanvoeren van organisch materiaal in het gehele jaar en ook deels het laten liggen van wat afgevallen blad belangrijk. Deze grote regenworm trekt echter alleen intact blad de grond in en laat versnipperd blad liggen. Je kunt ook afgevallen blad met een schoffelmachine de bodem inwerken zodat ander bodemleven dan regenwormen het kan wegwerken.

Minder ascosporen na stikstof spuiten

Het is niet alleen een kwestie van meer bladvertering, want onderzoek heeft ook laten zien dat in de bladval het spuiten van Ureum, Vinasse of spuiwater de vorming van ascosporen in het afgevallen blad sterk reduceert.

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin