Bij biodynamisch kleinfruitteler Willemien Brouwer in Ingen zijn de laatste herfstframbozen een maand geleden geplukt. De rustige tijd zou nu aangebroken zijn, maar daar merkt Brouwer nog niet zoveel van.
“In de zomer loop je met heel veel losse medewerkers en nu die weg zijn, werk je in je eentje. Momenteel ben ik druk bezig met het aanleggen van de overkapping boven de eerder geplante frambozen. Over de oude aanplant frambozen had ik een constructie van betonpalen met een hoge overkapping staan, maar daar wilde ik vanaf.”
Geen hoge overkapping meer
De nadelen van het oude systeem kwamen vooral in het afgelopen natte jaar naar voren. “Je moet de overkapping open en dicht doen met een hoogwerker. Onder natte omstandigheden geeft dat veel verdichting van de bodem en dat wil ik absoluut niet. Dus nu kies ik voor het aloude systeem van houten planken met ijzeren bogen vlak boven het gewas, zoals we het vooral van de rode bessen kennen. Je kunt de overkapping dan altijd vanaf de grond openen en sluiten en hebt je geen zware hoogwerker meer nodig.”
Meer op ruggen telen
Na het natste jaar sinds jaren heeft ze besloten ook in de teelt zaken aan te passen. “De nieuwe aanplant van komend voorjaar willen we nog veel meer op ruggen gaan telen om minder last te krijg van wateroverlast bij de struiken. Bij de bestaande aanplant heb ik op het grootste deel van het bedrijf wat meer grond naar de teeltstrook geschoven om wat meer een rug te krijgen.” Het daadwerkelijk planten van de plugplantjes op het nieuwe perceel frambozen zal pas in het voorjaar gebeuren. In het voorjaar gaat ze ook weer meer bramen planten. “Nu telen we Loch Ness. Om de oogst wat meer te spreiden, wil ik liever een ander ras, maar welk ras weet ik nog niet.” Voorlopig is Brouwer nog druk bezig met de overkapping. Ze wil nog een werkdag organiseren waar vrienden en bekenden komen helpen.
Snoei
Brouwer is nog niet druk aan het snoeien. “De rode bessen snoeien we deels direct na de pluk. Dan gaat het oude afgedragen hout eruit. In het voorjaar snoeien we de overgebleven jonge scheuten. In de winter snoeien we niet, want vaak geeft dat meer kans op taksterfte. Als je in de winter allemaal snoeiwonden maakt, dan is het risico op infectie met deze schimmels het grootste.” Ook bij de bramen zijn de oude afgedragen takken al weg gesnoeid. Wel snoeit ze in de winter de herfstframbozen tot de grond af.
Eerste jaar Fruitmasters
Tot vorig jaar liep de afzet via Nautilus. Toen deze afzetorganisatie voor biologisch product stopte, is het groepje van toen nog Nautilus-telers overgestapt naar Fruitmasters. “Dat loopt wel goed, maar eigenlijk is er minder veranderd dan sommigen denken. We leveren nog steeds aan dezelfde afnemers als voorheen, maar dan met een andere coöperatie ertussen.”
Auteur: Wouter van Teeffelen