Er komt nieuw onderzoek naar de prijsontwikkeling in de keten van teler naar supermarkt. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) zegt dat in antwoord op vragen over inkoopbundeling.
Na media-aandacht over de stap van grote supermarkten om samen scherper groente en fruit in te kopen, zegt ACM dat ‘er voortdurende aandacht is voor de positie van de leveranciers ten opzichte van de grotere afnemers in de landbouw’. Een woordvoerder wijst op prijsonderzoek. “Goed om te noemen dat wij op meerdere terreinen oog hebben voor de positie van leveranciers. De ACM gaat een vierde Agro-Nutri Monitor uitbrengen. Daarover zijn we nog in gesprek met LNV, maar we kunnen wel alvast zeggen dat de Monitor er gaat komen.”
Marges in de keten
Drie keer eerder kwam zo’n onderzoek er. In de Agro-Nutri Monitor van 2022 beschreven onderzoekers van Wageningen University de prijsvorming in de keten van teler tot supermarkt, voor producten als tomaat, peren en wittekool. Zo werd inzichtelijk welke problemen bij prijsvorming verduurzaming van ketens belemmerden. Zo bleek dat verschillende biologische producten lang tegen verlies werden verkocht door supermarkten. Opnieuw richt het onderzoek op de marges in de keten, stelt ACM. “De nieuwe Monitor borduurt voort op de eerdere Agro-Nutri Monitors die wij hebben uitgebracht.”
Onderwerp op de radar
De ACM heeft geen directe rol in de boordeling van inkoopbundeling en het effect op prijsvorming, bleek eerder. Dat is alleen het geval bij een fusie van supermarktketens.
Toch is het onderwerp inkoopbundeling bij ACM op de radar gekomen na vragen van media, laat de woordvoerder weten, die het een melding noemt. ACM wijst er bovendien op dat er mogelijkheden zijn voor telers om samenwerkingsverbanden op te richten met afspraken met supermarkten over beloning. “Als er bij marktpartijen vragen leven over samenwerkingsverbanden tussen landbouwers, gaat de ACM graag in gesprek.” Stichting Milieukeur is voor On the Way to PlanetProof in dat traject beland.