Duurzaam Voorne kan pas volgende zomer aardwarmte leveren aan vijftien tuinbouwbedrijven in Tinte.
De geothermiebron zou al in augustus in gebruik worden genomen, maar door problemen in het doublet kon dat niet doorgaan. In het licht van de huidige energiecrisis is dat een behoorlijke tegenvaller voor de telers, die er op hadden gerekend om over te schakelen op aardwarmte.
Obstructie
“Bij de allerlaatste actie, het ophangen van de laatste filterbuis onderin de boorput, is het fout gegaan. Dit is een enorme terugslag”, zegt Lodewijk Burghout, directeur Duurzaam Voorne holding. Voor het vastzetten van een filterbuis onderin de boorput op ruim 2 kilometer diepte, wordt een soort pakking (liner hanger setting tool) toegepast. Die zorgt voor afdichting tussen filterbuis en put. “Dat stuk gereedschap zorgt nu voor obstructie. Dat moet gerepareerd worden. Hiervoor wordt in het onderste putgedeelte een aftakking (zijbuis) geboord. Daarvoor is een boortoren nodig. Deze is niet direct voor handen.”
Goed productiereservoir aangeboord
De directeur verwacht dat de boortoren er in april of mei staat. In twintig dagen moet het dan geregeld zijn. Na de afrondende werkzaamheden en het inregelen verwacht hij dat in de zomer de warmtelevering van start kan gaan. Burghout: “We hebben een fantastisch reservoir voor een heel goede warmteproductie aangeboord, zo blijkt uit de testen. Bovengronds staat een moderne installatie met de laatste technieken. Bovendien ligt er een goed warmtenet.”
Positiviteit overheerst
Ondanks de tegenslag, is de directeur positief. “We zijn ervan overtuigd dat we iets moeten doen voor de duurzaamheid en het reduceren van CO2-uitstoot. Dit project is van groot belang voor de tuinbouw.”
In de toekomst is het de bedoeling om de aardwarmte naar de tuinbouw in Voorne-Putten uit te breiden. Voor dat gebied is al een opsporingsvergunning afgegeven.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/