Doorgaan naar artikel

Aardbeiensector werkt aan financiersysteem onderzoek

Telers, vermeerderaars en kwekers van aardbeien hebben de Stichting aardbeionderzoek (SAO) opgericht. Doel is de verzameling van gelden voor collectief onderzoek ten behoeve van de aardbeisector.

De uitkomsten van onderzoek komen in principe alleen beschikbaar voor degenen die financieel bijdragen. De SAO – een initiatief van de veredelaars en vermeerderaars van aardbei, verenigd in Plantum – wil de voor onderzoek benodigde financiën bij de sector gaan collecteren via afdrachten bij afzetorganisaties en handelshuizen. De hoogte van de afdracht kan worden vastgesteld aan de hand van het productievolume of teeltoppervlakte. “Het is nog niet duidelijk hoe dat eruit moet gaan zien”, vertelt gewasmanager Joan Bus van vollegrondsgroente.net. Bovendien staan nog niet alle handelspartijen te trappelen om die inning ook uit te voeren. Een en ander moet dit jaar wel geregeld worden om de continuïteit in het onderzoek vanaf 2015 veilig te stellen. Gedacht wordt aan een bijdrageregeling met een looptijd van meer jaren, aansluitend bij het gegeven dat onderzoek zich vaak over een aantal jaren uitstrekt. Een voorbeeld is het tripsonderzoek in de vollegrond.

Telers zonder verbintenis met een handels- of afzetorganisaties zullen individueel benaderd worden.

Wie betaalt, bepaalt

Volgens Bus worden alleen financiers van het onderzoek betrokken bij de vaststelling van de onderzoeksonderwerpen en krijgen alleen zij toegang tot de resultaten. Die communicatie kan bijvoorbeeld via een website achter een beveiligde inlogcode.

Anders dan met financiering van het Productschap Tuinbouw (PT) hoeft onderzoek niet per se uitgevoerd te worden door Nederlandse instanties, dus kunnen opdrachten ook terecht komen bij proefcentra in België of Engeland, of bij adviesinstanties als DLV Plant of HortiNova. “We zijn volledig vrij in de plaatsing van onderzoeksopdrachten, het  primaire doel is om per euro een maximale onderzoeksrendement te krijgen. Maar eerst moeten we zorgen voor voldoende draagvlak bij de doelgroep voor de opzet van onderzoek zonder het PT”.

Voorzitter van de nieuw opgerichte Stichting aardbeionderzoek is Claudia den Braver van Plantum, Joan Bus is secretaris. Het bestuur bestaat verder uit twee leden uit de landelijke aardbeicommissie (Gerard van den Brand en Johan Vermeeren) en twee leden van Plantum  (Peter van den Avoird (Molenschot) en Jack-Jan van de Wijngaart (Ulvenhout)). De voorzitter en de secretaris hebben geen stemrecht.

De bestuursleden hebben intensief contact met de achterban om draagvlak te toetsen en te krijgen.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin