Doorgaan naar artikel

Aardbei Vollegrond

‘Ik denk dat er geen betere doordrager is dan Portola’

Wilbert van Laar in het Limburgse Landgraaf meldde in zijn vorige bijdrage in februari aan deze rubriek dat zijn Evie II -doordragers pikzwart waren. Dat kwam toen door de vorst, deze planten waren niet afgedekt. Rond 28 maart was het beeld heel anders: “Als je de planten doorsnijdt, zijn ze inwendig soms wat theebruin verkleurd, maar ze groeien geweldig. In vergelijking met Portola, eveneens een doordrager, groeit deze Evie nu harder. Dat is nog geen garantie dat ook de productie goed uitpakt”, aldus Van Laar, “Een aardbeistruik moet het hardste werken als de groene vruchten rood verkleuren.”  Het oude blad verwijdert hij niet door dit af te knippen, maar met een blaassysteem dat hij zelf heeft ontwikkeld. “Blad knippen kan niet uit, dat kost vier uur per rij. Reken maar uit met 66 rijen per hectare en een gemiddeld uurloon van 18 euro.” Om dezelfde reden ziet hij geen voordeel in het uitdunnen van zijn doordragers aan het begin van het seizoen. “Dat is ook te duur. Ik heb dat ooit wel in Selva gedaan, maar het is een hels karwei. In plaats daarvan probeer ik het gewas zo lang mogelijk op peil te houden door zorgvuldig te sturen met water en voeding. Lukt dat niet meer, dan is het einde oefening voor die betreffende teelt.”

Zonder pieken en dalen
Van Laar heeft het ras Portola voor het tweede jaar, die in tegenstelling tot Evie-II wel afgedekt is geweest. “Ik denk niet dat er een betere doordrager voor de vollgegrond is. Begint Portola met produceren, dan gaat dat door zonder pieken en dalen. Evie II heft het nadeel dat de vruchten te zacht zijn, die regenen kapot. Dat hebben we vorige zomer weer ondervonden. Nog een nadeel is dat de vruchten van Evie met warm weer gemakkelijk heel erg donker kleuren. Normaal zet ik al mijn aardbeien op dubbelzwarte folie, maar met Evie II heb ik een deel van de planten op zwart/witte folie gezet, met de witte kant naar boven. Dat scheelt in de warmte waaraan de aardbeien worden blootgesteld. Dat scheelt in de zwartverkleuring, en geeft wat meer oogstspreiding. Daar tegenover staat dat zwart/witte folie bijna twee keer zo duur is als tweezijdig zwarte fole, en dat de productie lager uitvalt. Alles bij elkaar denk ik dat Evie II op ons bedrijf zijn langste tijd heeft gehad. Ik ga door met Portola. Alles gaat naar veiling Margraten, die kunnen er goed mee werken, door de goede houdbaarheid en goede vruchtvorm.”

Folie eraf
Naast doordragers heeft Van Laar ook een augustusplanting met Elsanta. Die op 28 maart nog onder een dubbele afdekking. “Vandaag is het nog te zonnig om de folie te verwijderen. Vrijdag en zaterdag is donkerder weer voorspeld, dan gaat de folie eraf. Is dat gebeurd, dan mag je ervan uigaan dat de eerste vruchtrotbespuiting er een week later op moet.”
De watervoorziening gaat met druppelslangen onder de folie, kennelijk ook tot genoegen van de kraaien, op zoek naar voedsel en vocht.  “Vorig jaar was dat zo, deze keer lijkt zich dat te gaan herhalen. Waar ik de kranen heb open gezet, zie ik de eerste gaten alweer.”
In zijn voriige bijdrage meldde Van Laar ook dat hij in zijn Portolaplanting wilde tussenplanten, omdat vorige herfst niet alle planten waren aangeslagen. “Dat moet nog gebeuren. Ik heb de planten rond carnaval in de trays gezet, maar ze zijn nog niet ver genoeg ingeworteld.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wilbert van Laar

aardbeienteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin