Doorgaan naar artikel

Aardbei Vollegrond

‘Ik maak me niet echt zorgen over de vorst’

Eric Jansen in Borgloon startte op 23 februari met het planten van doordragers in de open lucht. Die eerste planting ging met het ras Driscoll’s Camarillo. “We hadden een perceel met wat lichtere grond, daar konden we terecht.” De lössachtige grond is in het najaar geploegd, daarna bewerkt met een rotorkopeg, en er zijn foliebanen gelegd. Het uitplanten van de aardbeiplanten gaat in handwerk, waarbij door de folie heen geplant wordt op vooraf aangebrachte markeringen. Jansen verwachtte eind februari het plantwerk op het vroegste perceel af te ronden, om meteen door te gaan op een volgend perceel. Naast Driscolls Camarillo wordt ook een serie testnummers uitgeplant. “Voor de doordragende rassen is alles van Driscoll’s, ik wil geen rommel. Hun veredelingsprogramma is gericht op smaak. Het publiek ontdekt dat steeds meer en waardeert dat.”

Perikelen rond de vorst
Voor de teelt in tunnels met junidragers koos Jansen voor een halve hectare Elsanta en één hectare Driscoll’s Lusa. De overkappingen voor deze augustusplantingen werden half januari gezet, net voor de vorst.
Jansen vertelde in zijn vorige bijdrage op 11 januari in deze rubriek – op dat moment was het nog relatief warm – dat wat koude goed zou uitkomen om de dreigende activiteit van de planten wat te temperen. Dat het kwik zou zakken tot 17, 18 graden onder nul voorzag op dat moment natuurlijk niemand. Terugkijkend op die vorstperiode verwacht Jansen dat de tunnelteelten niets geleden hebben. Die mening is hij ook toegedaan ten aanzien van de normaalteelten met Elsanta in de open lucht. Een deel hiervan is afgedekt met flodderfolie of vliesdoek, de rest ligt zonder bescherming. “Die afdekking heeft goed voldaan, die planten waren goed beschermd. De onbedekte teelt heeft wel wat geleden, waarbij geldt: ‘hoe hoger het rhizoom, hoe meer schade’. Maar of dat werkelijk effect heeft op de productie, is de vraag. We hebben dat vaker aan de hand gehad. Vaak zie je zo’n gewas er gewoon overheen groeien, ik verwacht dat dit nu ook gebeurt.’’
In de tunnelteelten is het nu belangrijk koprot in de gaten te houden. Hij wijst in dit verband nog op het ras Driscoll’s Lusa. “Het verrast me hoe snel die planten inmiddels weer actief zijn geworden. Dat kan een vrij vroege teelt worden, wel een week eerder dan Elsanta. Maar het kan ook risico’s inhouden als de winter weer terug komt.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Eric Jansen

aardbeienteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin