‘Evie stop ik pas onder bij min vijf graden’
Wilbert van Laar in Landgraaf plantte eind augustus zijn nieuwe plantingen op de Zuid-Limburgse lössgrond. De rassen zijn Elsanta en de doordrager Portola. Doordrager Evie heeft hij ook, maar dat betreft een afgemaaid gewas dat volgend jaar voor het tweede jaar geoogst gaat worden. “Dat gewas heeft veel last gehad van de regen. Ik wilde het eigenlijk opruimen, maar het gewas kwam na afmaaien zo mooi terug. Toen dacht ik: ‘laat nog maar een jaartje staan’.”
Typisch Zuid-Limburgs
Eind augustus planten is een typische werkwijze voor Zuid-Limburg. “Op deze grond krijgen wij op deze manier de meeste productie.” De basisbemesting bestond uit drijfmest; bijbemest is er niet. De groei in het najaar verliep voorspoedig en op 10 november stonden ze er nog grasgroen bij.
Qua gewasbescherming voerde Van Laar alleen een onkruidbestrijding uit met fenmedifam. Dat gebeurde zo’n 10 dagen na het planten. “Het effect is goed. Er komen nu wel nog wat kleine onkruidjes door, maar de meeste daarvan vriezen wel kapot.” Bestrijding van insecten en schimmels zijn een zorg voor het komende voorjaar.
Preventief afdekken
Elsanta zit inmiddels onder een dubbele laag folie. “Wij zijn zo’n drie weken geleden begonnen met afdekken. We moeten dat wel zo doen, want we redden het niet om heel de oppervlakte in korte tijd af te dekken, pas als vorst wordt voorspeld. We zijn er gezien het weer wel weer mee gestopt, maar wat onder de folie zit, blijft er onder zitten. Wij leggen de folie namelijk niet vast met zakken grond, maar graven de folie rondom in. Het is teveel werk om dat weer los te gaan maken. Ik stop op deze manier zo’n driekwart van mijn areaal preventief onder de folie. Dat zijn dan de nieuwe plantingen Elsanta en Portola. Het kwart met Evie stop ik pas onder als het een graad of vijf gaat vriezen.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen