‘Wat mij betreft gaan we volledig over op stellingen’
Terugblikkend op zijn eerste voorjaarsteelt op stellingen is Jack Hereijgers in Zundert dik tevreden. Alleen de prijsvorming viel tegen. “Het personeel is enthousiast, want het plukken is veel gemakkelijker dan in de vollegrond en ze plukken per uur ongeveer het dubbele. Verder was de kwaliteit van de vruchten uitstekend. Wat mij betreft gaan we onze teelt in de vollegrond geleidelijk afbouwen en vervangen door stellingen. Alleen moeten we dan wel eerst de benodigde vergunningen binnen hebben van de gemeente en het waterschap. Daarnaast heeft de stellingenteelt als nadeel dat het opbouwen het nodige werk met zich meebrengt.”
Prijs onderuit
Ondanks de uitstekende kwaliteit die Hereijgers op Veiling Hoogstraten aanleverde, beoordeelt hij de prijsvorming als matig tot slecht. “In begin waren de prijzen nog wel goed, maar al snel kwam er een piek in het aanbod van aardbeien op stellingen. Toen ging de prijs helemaal onderuit.”
De druk van meeldauw was nihil, mede door de weersomstandigheden, maar ook door regelmatig een bespuiting uit te voeren. Hereijgers laat de interval afhangen van het aantal joules dat hij registreert.
Voor de massa
Op 24 juni werd de nieuwe planting geplant op een trayveld. Daar verbleven de planten tweeënhalve week voordat ze op de stellingen terecht kwamen. De planten staan inmiddels in volle bloei en over een kleine drie weken wordt de eerste oogst verwacht. “Dan zitten we qua tijd net iets voor de grote massa. De andere reden om vroeg te planten is onze doorteelt in de koude kas die dan erna nog volgt.”
Niet te zout
Op het trayveld kregen de planten per vierkante meter 1 kilo Osmocote; eenmaal op de stelling werd de eerste tien dagen een EC van 2 meegegeven. “Nu streven we naar een totale EC van circa 3; 1,5 drain en 1,5 gift, om te voorkomen dat de plant te zout komt te staan.” Hereijgers begint met het startschema en schakelt later over op het kalischema.
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen