Doorgaan naar artikel

Aardbei Glas

‘Groeien en bloeien en weer aardbeien geven’

Gerrit Bronsink in Oene heeft het druk. “Dat brengt het weer met zich mee, de boel loopt aardig op een hoop.” Hij is druk met het oogsten in zijn teelt op stellingen met wachtbedplanten onder plastic kapjes. “Nee, ondanks dat ze snel rijpen, is de kwaliteit prima, hoewel nu wel de eerste kleintjes opduiken.” Bronsink zet zijn aardbeien voor 90% af aan huis. “De prijs bepaal ik dus zelf. Als ik teveel heb, gaat het via groothandels tegen veilingprijzen de deur uit. Die prijzen houden op dit moment niet over.”

Mooi formaat aardbeien
In de tunnelteelt met zware A+ planten oogstte Bronsink tot dinsdag 3 juli. “Die teelt is mooi en rustig verlopen. We hadden een mooi formaat aardbeien van prima kwaliteit en we hebben de nodige kilo’s geoogst; circa 4 kilo per vierkante meter en dat vind ik niet verkeerd.” In deze tunnel komt binnenkort een doorteelt met ingevroren planten waarvan vorig jaar is geoogst. “Die halen we op korte termijn uit de koelcel en dan krijgen ze 10 dagen de tijd om te ontdooien. Dan kunnen ze groeien en bloeien en weer aardbeien geven.”

Alles onder controle
Op het gebied van gewasbescherming heeft Bronsink alles onder controle. “We spuiten op de stellingen een tot twee keer per week preventief tegen meeldauw; zeker op de overkapte stellingen. De niet overkapte stellingen hebben er minder last van.” Verder behandelt hij de gewassen zo’n 14 dagen na planten een keer voorbehoedend tegen bladluizen en spint. Zonodig wordt een extra behandeling uitgevoerd. Tegen Phytophthora voert hij een behandeling uit met Paraat. In dat kader is de overschakeling van veensubstraat naar kokos hem goed bevallen. “Kokos is beter waterdoorlatend, daardoor ontstaan er minder snel problemen met Phytophthora. Op veen hadden we de nodige problemen met te natte potten; dat is nu verleden tijd.”

Alleen startschema
Qua bemesting is de aanpak van Bronsink bij kokos niet anders. “We hebben sowieso maar één substraatunit, dus moeten we in de kas en buiten hetzelfde bemestingsschema aanhouden. In ons geval is dat ook altijd het startschema. Een oogstschema gebruiken we niet, want dat is in onze situatie niet haalbaar. Maar dit gaat goed, dus we gaan er gewoon mee door.”

Plantingen in de kas
In de teelt op stellingen zonder overkapping startte op 2 juli de oogst. “Ik hoop dat het niet te lang warm blijft, want dan zit je al snel kleine vruchten te oogsten.” De nieuwe planting in de kas van 2 weken geleden met A+ planten zullen over 2 weken bloeien en over 5 tot 6 weken de eerste aardbeien geven. “Rond 20 juli volgt er nog een planting voor de oogst vanaf half september tot 20 oktober. Daarna is het niet meer interessant voor directe afzet naar de consument. En voor afzet naar de handel pluk je dan tegen kostprijs of misschien zelfs minder. Dus daar hoef je het niet voor te doen.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerrit Bronsink

aardbeienteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin