‘Op deze lampen reageert het gewas rustiger’
Marco van As in Tricht teelt aardbeien onder glas en buiten op tafels. Boekhoudkundig staan ze op nul, daar tegenover staat dat de plukkosten in vergelijking met stellingen iets hoger uitvallen. Jaarlijks gaat er een voorjaars- en najaarsteelt op met trayplanten Elsanta in veenbalen.
Naadloze opvolging
Gunstig is dat deze twee teelten elkaar zowat naadloos opvolgen. Rond 10 à 15 juli worden de planten van de voorjaarsteelt uit de balen getrokken, en meteen vervangen door nieuwe planten, dus zonder dat die najaarsteelt eerst op een wachtveldje geparkeerd hoeft te worden. Dat komt doordat de regenkapjes volledig tot op de tafel gesloten kunnen worden. Door die ‘minikasjes’ start de pluk van de voorjaarsteelt in vergelijking met stellingen gemiddeld genomen een week eerder, met voldoende tijdwinst voor een vlotte aansluiting op de najaarsteelt. Daardoor kunnen die veenbalen vier à vijf teeltrondes gebruikt worden. Dat is dan wel voor zo lang dat nog duurt. De tafels gaan inmiddels 16 jaar mee, technisch gezien hebben ze ook hun langste tijd gehad. “Nog één of twee jaar”, gokt Van As.
Voldoende hoge bloemknop
Onder glas heeft hij een afdeling met een doorteelt Elsanta op Meerlebakken met 10 planten per vierkante meter. Ze zijn op 13 augustus geplant, met een eerste pluk tot 3 januari. Vervolgens is nog 10 dagen doorgestookt. “Ik wilde de planten goed weg zetten, met een voldoende hoge eerste bloemknop. Dat komt de productie in de tweede en volgende bloemtakken ten goede.”
Tevreden met koude-eenheden
De stook leverde 20.100 bruto groeigraaduren vanaf 8 weken na planten op: 18.000 groeigraaduren als basis, plus 1.000 groeigraaduren omdat verwarmd wordt met een buisrailsysteem en nogmaals 1.000 groeigraaduren vanwege een energiescherm.
Vervolgens is het gewas koud gegaan, met totaal 412 uren onder 8 graden Celsius. Dat heeft al met al 72 koude-eenheden opgeleverd. “Daar kan ik tevreden mee zijn.”
Lichtinstraling leidend
Op 5 februari is de kachel weer aangegaan, en vanaf 9 februari wordt ook belicht, steeds een kwartier per uur. De lichtinstraling overdag is leidend voor het aantal belichtingsuren. Bij minder dan 400 Watt/m2 gaan de lampen van 23 tot 7 uur aan, bij meer licht worden ze van 19 uur tot 7 uur ingeschakeld. Het zijn gloeilampen. “Ik heb vorig jaar nog een partij 100 Watt-lampen gekocht. De oude exemplaren waren 150 watt, met 12,5 watt per m2, nu zitten we op 8,5 Watt per m2. Op deze lampen reageert het gewas veel rustiger.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen