‘Hoog in temperatuur, en allemachtig vochtig’
“We zijn nu zowat op de helft”, geeft Jeroen Schwering in Marknesse aan over de voortgang met de pluk in de doorteelt Elsanta, geplant op 11 augustus. Begin oktober zijn ze gestart en met Kerstmis gaan de laatste vruchten eraf. “Het loopt nu goed”, gaf hij op woensdag 2 november aan, “in vergelijking met twee weken terug. De etmaaltemperatuur zat toen eigenlijk te hoog, waardoor het gewas wat in onbalans raakte. Dat ging ten koste van de vruchtuitgroei. “Met dakberegening hadden we de temperatuur wel naar beneden kunnen krijgen, maar de relatieve vochtigheid was toen zo allemachtig hoog, dat we besloten hebben, daar niet aan te beginnen, en ook de hydrofans uit te laten. Met de ramen wagenwijd open was het toen nog vochtig zat.”
Onbalans, maar dan anders
Zijn opmerking roept associaties op met de situatie twee jaar geleden, toen veel doorteelten in de eerste helft van oktober eveneens gebukt gingen onder een onbalans tussen de behoefte en aanmaak van droge stof. Dat kwam toen door een aanhoudend lage instraling in die periode, waardoor bloemen werden afgestoten, of slecht zetten, met alle gevolgen vandien in december. “Dat is nu dus echt niet aan de orde. Het was weliswaar vochtig, maar zonnig. De laatste veertien dagen zijn de nachten weer een stuk kouder, waardoor de temperatuur weer goed in de hand te houden is. We proberen een etmaaltemperatuur te halen van gemiddeld 13,5 à 14 graden Celsius. Dat mag in een donkere periode wat minder zijn, en wat meer met helder weer. Deze week (week 44) hebben we de kachel overigens weer lager gezet, en wat meer gelucht om de temperatuur te drukken.”
Goede productie
In de doorteelt in de Rovero tunnel (20 juli geplant, productie vanaf 5 september) liep de pluk vorige week op zijn eind. Na de laatste pluk wordt de trosband opgeschoond. De etmaaltemperatuur wordt hier op 8 graden gehouden, om het gewas te activeren, met het oog op de bloemaanleg voor het voorjaar. “De productie is goed geweest.”
Schwering kweekt de trayplanten zelf op, het is nu afwachten wat de uitslag is van het volledig plantonderzoek. Het is in ieder geval een mooi, gezond gewas geworden. We zijn de stikstofbemesting aan het afbouwen.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen