Groenten & Fruit Actueel
||

Aanvoer REO Veiling flink lager door wateroverlast

REO Veiling ziet een sterk verminderde aanvoer van groente. Ook fabrikanten van diepvriesgroente, zoals Ardo, draaien op halve kracht vanwege wateroverlast in West-Vlaanderen.

Laatst geüpdatet:

Op dit moment is sprake van een lagere of zeer beperkte aanvoer van kool (witte, rode en savooiekool), spruiten en prei - Foto: Joost Stallen

Op dit moment is sprake van een lagere of zeer beperkte aanvoer van kool (witte, rode en savooiekool), spruiten en prei – Foto: Joost Stallen

REO Veiling constateert een sterk verminderde aanvoer van groente. Ook de fabrikanten van diepvriesgroente, zoals Ardo, draaien op halve kracht. Dat is het gevolg van wateroverlast in West-Vlaanderen.

De oogst van prei, witte kool, rode kool, spruitkool, peen, knolselderij en andere wintergroente loopt vanwege extreme wateroverlast in West-Vlaanderen flinke vertragingen op. Rik Decadt van REO Veiling zegt op vilt.be nog moeilijk te kunnen inschatten voor welke teelten mogelijke tekorten ontstaan. “Als het snel ophoudt met regenen en de tractoren het land weer op kunnen, kan het nog meevallen met de schade.”

Kool (witte, rode en savooiekool), spruiten en prei worden minder of zeer beperkt aangevoerd. Het lagere aanbod leidt wel tot een goede prijsvorming.

Ardo op halve kracht

Jan Hanssens, hoofdagronoom bij diepvriesgroenteverwerker Ardo in Ardooie meldt: “Door de verstoorde aanvoer draaien onze twee fabrieken op halve kracht. Eind oktober is de productielijn gestopt waar peen en wortelgewassen zoals knolselderij en pastinaak verwerkt worden. De productielijn voor de verwerking van prei en spruiten draait op halve kracht.” Ardo heeft economische werkloosheid aangevraagd wegens overmacht door de weersomstandigheden.

Verstoorde aanvoer Ingro

Ook andere industriële groenteverwerkers kampen met een verstoorde aanvoer van groente, vertelt Luc De Waele, key-accountmanager bij Ingro, een Vlaamse coöperatie van industriële groentetelers. “Van de grove peen is minder dan de helft geoogst. Door de verzadigde en blank staande percelen rotten deze in de grond. In de prei is een grotere ziektedruk en na langere tijd in de natte grond kan het wortelgestel ook afsterven.”

Dezelfde problemen doen zich voor bij spruitkool. “De planten kunnen omvallen”, vertelt De Waele. De omgevallen spruitkoolplanten moeten voor de oogst handmatig worden rechtgezet. In het uiterste geval moeten de spruiten handmatig afgehakt worden. “Er zal straks zeker een tekort zijn aan spruiten, prei en peen.”

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers