Aardwarmte Maasdijk hervat de aanleg van een warmtenet nadat die door kostenstijgingen was stilgelegd deze zomer.
Er wordt weer gegraven voor het warmtenetwerk Maasdijk. Dat geldt niet voor het warmtenet Polanen. Door kostenstijgingen was het graven voor de netwerken stilgelegd. Het is nu gelukt het ontwerp van het netwerk Maasdijk aan te passen en zo kosten te besparen, laat het samenwerkingsorgaan van HVC en warmtecoöperatie Maasdijk weten. Die warmtecoöperatie bestaat uit telers. “We hebben gewerkt aan het beheersbaar krijgen van de kosten, zo is het ontwerp en de aanlegmethode onder de loep genomen. Dankzij standaardisatie en minder horizontale boringen is het gelukt de werkzaamheden weer te hervatten”, aldus Zeki Gultekin, realisatiemanager van Warmetnetwerk Westland. Er was al 6,5 kilometer aangelegd en daar komt nu 5 kilometer bij. Dat is alleen om warmte van de eerste van de drie aardwarmtebronnen van Maasdijk af te zetten. Voor de zomer wordt dit graafwerk afgerond en kan warmtelevering starten voor een groep telers.
De andere twee aardwarmtebronnen komen pas later in bedrijf als de netwerken opnieuw zijn uitgebreid. Dat zal enkele jaren duren, is de verwachting. Bovendien zijn voor deze twee bronnen de SDE++ aanvragen ingeleverd en is een nieuwe aanvraag gedaan bij SDE++ onder nieuwe subsidievoorwaarden. In maart zal daarop een besluit volgen.
Groot handelsplatform
Als de warmtenetwerken in Westland onderling worden verbonden, ontstaat een enorme warmte-uitwisseling. Daar komt een online handelsplatform aan waar straks meer dan tweehonderd afnemers onderling warmte kunnen verhandelen. Projectleider Jochem Knuttel van Warmte Netwerk Westland (WNW) stelt dat dan ook restwarmte uit de Rotterdamse haven verhandeld kan worden. Dat zou betekenen dan het netwerk Warmtlinq een koppeling krijgt aan het Westlandse warmtenet. “Het bijzondere is dat zo veel verschillende gebieden met duurzame warmtebronnen via een handelsplatform warmte gaan verhandelen. Het gaat om Trias Westland, Maasdijk, Polanen, en andere warmtebronnen in het Westland. Het is de bedoeling dat op termijn ook de Rotterdamse haven zijn restwarmte kan verkopen en woonwijken gezamenlijk duurzame warmte kunnen inkopen.”
Breed programma
De ontwikkeling van het handelsplatform wordt mede gefinancierd door Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma vanuit het ministerie LNV en Glastuinbouw Nederland. ‘Het is erg mooi dat we straks de resultaten van het platform delen met de sector, zodat de impact van innovatie niet stopt in het Westland’, stelt Knuttel.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/