“De NMa (nu Autoriteit Consument en Markt, ACM) heeft in 2009 ten onrechte de plannen voor aanbodbundeling van aubergines onderuit geschoffeld”, zegt aubergineteler Ted van Luijk in Wateringen.
“We zijn meegesleept in het veel grotere onderzoek naar prijsafspraken. Het ging ons puur om aanbodbundeling via een APO. Wij hebben in ieder geval nooit prijsafspraken gemaakt of willen maken.” Het gevolg van de agressieve acties van NMa was dat alle initiatieven rond afzetbundeling meteen stopten. “Maar we hebben nooit meer wat van NMa gehoord, dus een conclusie is nooit getrokken.” Van Luijk blaast daarom de aanbodbundeling nu nieuw leven in. “Dat is meer dan ooit nodig om te overleven”, vertelt hij in het interview dat in de editie van Groenten&Fruit van deze week.
Nieuwe plannen
Kern van de huidige crisis is de versnippering van het aanbod, ziet Van Luijk. Grotere versnippering dan bij aubergine is nauwelijks denkbaar. “We zijn nog met zestien Nederlandse auberginetelers die bij negen verschillende afzetorganisaties zitten.” Bij al die organisaties moeten verkopers iedere dag de aubergines zien te verkopen. De lagere prijs van een restpartij is dan meteen de nieuwe referentie voor het overige aanbod. De inkopers zetten met die prijs de verkopende partijen onder druk. “In dit systeem kan de prijs alleen maar omlaag.”
Van Luijk heeft hierover een brief geschreven aan Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) en heeft als gevolg daarvan regelmatig contact met een beleidsambtenaar. Hij maakt intussen nieuwe plannen om het aubergine-aanbod te bundelen. Hij gaat deze plannen voorleggen aan LTO Glaskracht Nederland. “Ik vind dat LTO hierin een veel actievere rol moet spelen. Want dit verhaal geldt voor alle groentetelers.”
Lees meer over de plannen van Ted van Luijk in het interview in Groenten&Fruit, editie 15, die vandaag verschijnt.