De vraag naar trostomaten in Europa valt tegen, terwijl de volumes al behoorlijk zijn voor de tijd van het jaar.
Dat zorgt voor onbalans in de markt en dalende prijzen.
Het prijsniveau voor trostomaten is in week 19 uitgekomen op ongeveer 60 cent per kilo. Trostomaten zijn daarmee net iets duurder dan de losse tomaten. Dat is bijna een halvering in uitbetaalprijs ten opzichte van week 15, toen de kiloprijs nog rond de 1,15 euro schommelde. Volgens handelaren is de prijsbeweging daarna naar beneden gegaan omdat de bemiddelingsprijzen flink gezakt zijn.
Sommige partijen bemiddelden voor 40 cent per kilo, de dagprijs bewoog daarin mee en zakte in week 18 even terug naar 40 tot 50 cent. Inmiddels lijkt dat prijsniveau weer wat op te klimmen. Volgens marktkenners heeft Lidl Duitsland daarin veel invloed gehad, de discounter zou bewust niet hebben ingetekend op aangeboden weekprijzen in de hoop dat de prijzen nog verder zouden zakken. De strategie zorgde voor een tijdelijke dip in prijs, maar later moest Lidl alsnog akkoord gaan met een hogere prijs.
De prijs zou ook aangetrokken zijn omdat retailpartijen meer acties hebben gepland. Toch blijft de prijsontwikkeling achter bij het vorige seizoen.
Overigens tekende ook toen eind mei zich een negatieve prijsspiraal af, maar daar wisten telers de prijzen langer rondom het euroniveau te houden.
Concurrentie
In 2010 was het aanbod overigens een stuk lager, door aanvoerproblemen van concurrerende tomatenexporteurs. Nederlandse tomatentelers hebben dit jaar meer last van een groot aanbod uit heel Europa. Spanje roert zich langer en ook vanuit Oost-Europa is er meer aanvoer dan vorig jaar.
Voor de komende weken wordt geen verbetering verwacht. Het volume zal nog verder toenemen, wat de prijs verder onder druk zal zetten. Bovendien is het de vraag of er voldoende acties gepland zullen worden, waardoor de bulk zijn weg kan vinden naar de markt.
Groothandel
Op de Duitse groothandelsmarkten is wel voorkeur voor Nederlands en Duits product, melden handelaren. De prijs voor Nederlandse trostomaten kroop ook steeds dichter naar die van de Spaanse, zo blijkt uit de verzamelde gegevens van de AMI tot week 18. De prijzen in de Nederlandse en Duitse supermarkten bewogen tot en met week 17 langzaam mee met de dalende uitbetaalprijs.
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Brammert Waagmeester