Aan ambitie ontbreekt het niet. De Federatie Vruchtgroenteorganisaties (FVO) wil over drie jaar een nieuw chemievrij teeltrecept presenteren. Op zes bedrijven start een pilot. In kassen van 3 tot 5 hectare blijft de ‘medicijnkast’ dicht en zijn alleen nog laag-risico werkzame stoffen, micro-organismen, feromonen en plantaardige extracten beschikbaar. Deze zogeheten ‘100% groen’-producten moeten de nieuwe standaard worden.
De vijf telersverenigingen Growers United, Harvest House, Oxin Growers, The Greenery en ZON steken hun nek uit. Het doet denken aan het akkoord dat de Nederlandse glastuinbouw in 2017 tekende om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Gedurfd, in 2017 stootte de sector nog 5,7 megaton CO2 uit.
Het vertrekpunt is dat het chemievrij telen niet tot extra kosten leidt
Sentiment in de maatschappij
De telersverenigingen voelen haarfijn het sentiment in de maatschappij aan. Veel burgers uiten hun twijfels over (grootschalige) inzet van chemische middelen. Vraag het de bollentelers. De link met ziektes als Parkinson wordt gemaakt. In die discussie wil je met vruchtgroente niet terechtkomen. De pilot 100% groen is een omslag in denken: het pleidooi voor behoud van maakt plaats voor onderzoek naar een teelt zonder middelen. De telers krijgen hierin ondersteuning van een reeks toeleveranciers en adviseurs.
Geen extra kosten
Het vertrekpunt is dat het chemievrij telen niet tot extra kosten leidt. Onder telers geldt hier misschien enige scepsis over. Drie telers bij Growers United hebben – op eigen initiatief – al ervaring opgedaan.
Producten in de markt
De vraag is natuurlijk waar de producten straks in de markt passen. Biologisch is niet in beeld vanwege de substraatteelt. Grote supermarkten hebben hun eigen route met On the way to PlanetProof of Beter voor Natuur & Boer (Albert Heijn). FVO pleit niet zozeer voor een nieuw label. Het zou de nieuwe standaard kunnen zijn.
Verdienmodel is achilleshiel
Het verdienmodel is de achilleshiel van het traject naar de toekomst. En toch is het goed om hier niet meteen op de focussen. Algemeen directeur Jelte van Kammen van Harvest House heeft daar een punt. Een discussie over beloning leidt af van het doel. De energie moet op de mogelijkheden van chemievrij liggen. Laten we eerst maar eens kijken óf dit überhaupt op praktijkschaal kan.
Te ambitieus? De telersorganisaties die zichzelf afficheren als koplopers, steken in ieder geval hun nek uit.