“Sinds ruim drie weken zijn we aan het oogsten”, meldt Luc Linders in Beringe (L.) op 26 oktober over zijn aanpak van zijn vervroegde rabarber.
“Morgen zetten we weer een cel van 108 meter vol, dat is dan de vijfde van onze zeven cellen. We zitten op een schema van ongeveer om de tien dagen inzetten.” Bij dat inzetten komen de planten ‘mannetje aan mannetje’ te staan waarna er per cel 4 à 5 kuub van een luchtig mengsel van potgrond en compost overheen wordt uitgestrooid. Binnen drie dagen wordt dat ingespoeld. “Als we daarmee te lang wachten, krijg je beschadigingen aan de uitlopende stengels.”
Temperatuursregime
Vervolgens gaat de kachel aan om de cel op een temperatuur van 16 à 17 graden Celsius te krijgen. “Geleidelijk bouwen we de temperatuur daarna af naar zo’n 14 graden. We hebben het ook wel eens wat warmer aangehouden, omdat dat een fijnere werktemperatuur is. Ik moet zeggen dat ik aan het gewas of de kleur nooit veel verschil gezien heb. Wel heb ik de indruk dat het gewas bij 14 graden wat mij betreft wat te traag groeit. ”
Hoge gasprijs
De temperatuur wat hoger houden bij de huidige gasprijzen lijkt vanuit economisch oogpunt niet zo voor de hand liggend. “Bij ons valt het qua stookkosten wel mee, zeker bij de huidige buitentemperaturen. Ik richt me meer op wat het gewas nodig heeft en op het klimaat. Soms heb je wat frisse lucht nodig en de RV mag niet te hoog oplopen, want dan krijg je smet. Het is wel zo dat ik altijd gewerkt heb met een contract bij de energiemaatschappij op basis van dagprijzen. Dat ging jaren goed, maar nu pakt dat natuurlijk verkeerd uit. Op 31 december loopt mijn contract af en ik heb al een offerte van Vattenfall. Daarin staat een prijs van 70 cent per kuub. Op dit moment een meerjarig contract afsluiten is mijns inziens niet interessant.”
Deskundige adviseur gevraagd
De prijsvorming op dit moment is bij ZON fruit & vegetables naar wens. “Maar helaas valt de productie bij ons erg tegen. Er zijn bij ZON nog enkele telers die rabarber aanvoeren, maar ik heb daar nog geen contact mee gehad. Ik weet dus niet of die tegenvallende productie alleen bij ons speelt of ook bij andere telers. Ik weet ook niet waar het door komt, het lijkt wel of zich de laatste jaren een soort van degeneratie voltrekt, waardoor het ras Goliath dunnere stengels en minder productie geeft. Maar het zou ook aan een bodemschimmel als Rhizoctonia kunnen liggen, of aan de grond, of heeft het te maken met bodemleven? Ik wil bij deze graag een adviseur op mijn bedrijf uitnodigen die mij kan zeggen wat er aan de hand is en wat ik eraan kan doen. Ik hoorde van een collega akkerbouwer dat Rhizoctonia in aardappelen en suikerbieten ook een steeds groter probleem wordt en dat er steeds vaker tegen behandeld moet worden. Dat soort gewassen kun je nog veredelen op vatbaarheid of resistenties, maar met een vegetatief vermeerderd gewas als rabarber is dat natuurlijk onmogelijk.”
Auteur: Stan Verstegen