Niels Zuurbier maakt zich steeds meer zorgen over het huidige middelenbeleid van de overheid.
Te veel middelen verdwijnen in een rap tempo, zonder dat daar goede alternatieven voor zijn. Middelen worden ook vaak geschrapt op basis van emotie en niet op basis van reële feiten of op basis van gedegen onderzoek. Hoe ver moet je gaan als het om voedselveiligheid gaat, vraag ik me wel eens af, als ik kijk aan hoeveel eisen gewasbeschermingsmiddelen al moeten voldoen.
Gewasbeschermingsmiddelen noodzakelijk
Verder speelt in de besluitvorming volgens mij mee dat degenen die verantwoordelijk zijn niet of nauwelijks nog van ‘boerenkomaf’ zijn. Het is ook een illusie te denken dat de oplossing voor de inzet van chemie is dat iedereen voortaan maar biologisch moet gaan telen, maar als het zo doorgaat gebeurt dat vanzelf. Ik vind dat echt zorgelijk, want voor het telen van gezonde groenten blijven in mijn ogen gewasbeschermingsmiddelen noodzakelijk.
Te snelle verandering
Afgelopen week maakte het Ctgb bekend dat van de in 2018 toegelaten middelen er 25% van ‘groene komaf’ zijn. Ik besef dat we die omslag wel moeten gaan maken, maar in het tempo van nu, is een normale teelt niet meer mogelijk.
‘Groen’ betekent niet per definitie ‘niet giftig’
Het gaat te snel en bovendien is het bij veel van die ‘groene’ middelen de vraag in hoeverre ze ook een goede werking hebben. Daarnaast betekent ‘groen’ niet per definitie ‘niet giftig’ en worden alle chemische middelen per definitie als ‘giftig’ bestempeld. De nuance ontbreekt en wij gebruiken ze juist als veilige methode om onze gewassen te telen en gezond te houden.
Waarom medicijnen wel?
En waarom is er zoveel ophef over de giftigheid van gewasbeschermingsmiddelen en slikken mensen wel gewoon medicijnen? Dat is toch hypocriet? Ook is het zo dat 40% van de middelen die in het oppervlaktewater worden aangetroffen, afkomstig is van medicijnen. Daarna volgen de industrie en de agrarische sector, beide met 30%. Ook komt de meeste emissie nog steeds van het erf, zoals bij het schoonmaken van spuitmachines of het vullen van de tank. Dat geldt evengoed voor ‘groene’ middelen. Ik denk daarom dat we daar veel meer winst kunnen boeken als het om de kwaliteit van ons oppervlaktewater gaat, dan het blijven schrappen van gewasbeschermingsmiddelen.