Doorgaan naar artikel

Innovaties Agritechnica 2022 met hoog precisiegehalte

NeXaT, de bouwer van een nieuw concept systeemtrekker, heeft de Gouden Medaille gewonnen op AgriTechnica 2022. Het is een van de 17 innovatieprijzen die op de werktuigenbeurs zijn toegekend.

De organisatie van de tweejaarlijkse mechanisatiebeurs Agritechnica in Hannover, het Duitse DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft), heeft bekendgemaakt welke innovaties worden bekroond met een gouden- of zilveren medaille. Daaronder een aantal die – nu of in de toekomst – ook interessant kunnen zijn voor groenteteelten.

Goud voor NeXat-systeemtrekker

Het Duitse NeXat wint de enige gouden medaille met een 12 meter brede werktuigdrager op rupsen, die kan worden gebruikt voor grondbewerking, gewasbescherming en ook voor de oogst. Het idee achter de brede werktuigdrager is dat 95% van het perceel nooit wordt bereden.

Het idee achter de nieuwe, brede werktuigdrager van NeXat, is dat 95% van het perceel nooit wordt bereden. Het nieuwe concept ontvangt een gouden medaille van de organisatie van de Agritechnica-beurs. - Foto's: leveranciers.

Het idee achter de nieuwe, brede werktuigdrager van NeXat, is dat 95% van het perceel nooit wordt bereden. Het nieuwe concept ontvangt een gouden medaille van de organisatie van de Agritechnica-beurs. – Foto’s: leveranciers.

Opmerkelijk is de cabine die 270 graden kan draaien. Deze dient om het werk van de in principe autonome machine in de gaten te houden, en voor het transport over de weg (in de lengte richting). De machine staat op vier elektrisch aangedreven rupsen, die voor het transport 90 graden omdraaien. Er liggen twee dieselmotoren in, die beide 545 pk leveren, maar het voertuig is volgens de bouwers ontworpen voor alternatieve technieken zoals brandstofcellen.

De NeXat is een 12 meter brede werktuigdrager op rupsen, die kan worden gebruikt voor grondbewerking, gewasbescherming en voor de oogst.

De NeXat is een 12 meter brede werktuigdrager op rupsen, die kan worden gebruikt voor grondbewerking, gewasbescherming en voor de oogst.

Dat de technische mogelijkheden erg ruim zijn, blijkt uit het gegeven dat het werktuig ook gebruikt kan worden als maaidorser, dan met de zogeheten NexCo-maaidorsermodule. Daarmee is een oogst mogelijk van 130 tot 200 ton per uur. In de voorraadbunker kan 32 kuub, met een loscapaciteit van 600 liter per seconde.

De NeXat-werktuigdrager is ook te gebruiken als maaidorser: hierbij ligt een dorstrommel dwars op de rijrichting en zou er een 32 kuub grote graanbunker aanwezig zijn.

De NeXat-werktuigdrager is ook te gebruiken als maaidorser: hierbij ligt een dorstrommel dwars op de rijrichting en zou er een 32 kuub grote graanbunker aanwezig zijn.

Selectie uit ‘zilveren ‘winnaars

  • De Duitse machinebouwer Amazone kan voortaan veldspuiten leveren met een directe middeleninjectie. Het is volgens Amazone gemakkelijk en sneller om doseringen aan te passen. En het is hierbij volgens Amazone niet meer nodig om vooraf exact te bepalen hoeveel middel er nodig; als er beschermingsmiddel over is, kan dit terug in de originele verpakking.

    De Duitse machinebouwer Amazone kan voortaan veldspuiten leveren met een directe middeleninjectie. Het is volgens Amazone gemakkelijk en sneller om doseringen aan te passen. En het is hierbij volgens Amazone niet meer nodig om vooraf exact te bepalen hoeveel middel er nodig; als er beschermingsmiddel over is, kan dit terug in de originele verpakking.

  • Het Deense Fasterholt Maskinfabrik A/S krijgt een zilveren medaille voor het monteren van een 66 meter brede spuitboom op de rijdende haspel, waarmee nu tot een afstand van 1.000 meter kan worden bewerkt. Daarmee is het mogelijk om 8 hectare te irrigeren terwijl de machine hierbij niet hoeft te worden verzet.

    Het Deense Fasterholt Maskinfabrik A/S krijgt een zilveren medaille voor het monteren van een 66 meter brede spuitboom op de rijdende haspel, waarmee nu tot een afstand van 1.000 meter kan worden bewerkt. Daarmee is het mogelijk om 8 hectare te irrigeren terwijl de machine hierbij niet hoeft te worden verzet.

  • Heinrich komt met een cameragestuurde schoffel die in de rij schoffelt door middel van draaiende/scheppende rotoren. Het is hierbij zaak dat er is gezaaid met een zaaimachine die exacte afstanden aanhoudt tussen verschillende planten. De Photoheyler zou een capaciteit hebben van 1 hectare per uur, waarbij het systeem zelf gewasrijen detecteert en de schoffel en trekker stuurt. De schoffelrotoren staan schuin gemonteerd, wat volgens de ontwikkelaars voorkomt dat plantjes worden ingegraven en de draaisnelheid wordt gecompenseerd aan de voertuigsnelheid. De rotor slaat onkruidplantjes uit de rij, en gooit die tussen twee naastliggende gewasrijen waar een traditionele schoffel die volgt ze begraaft of opnieuw ontwortelt.

    Heinrich komt met een cameragestuurde schoffel die in de rij schoffelt door middel van draaiende/scheppende rotoren. Het is hierbij zaak dat er is gezaaid met een zaaimachine die exacte afstanden aanhoudt tussen verschillende planten. De Photoheyler zou een capaciteit hebben van 1 hectare per uur, waarbij het systeem zelf gewasrijen detecteert en de schoffel en trekker stuurt. De schoffelrotoren staan schuin gemonteerd, wat volgens de ontwikkelaars voorkomt dat plantjes worden ingegraven en de draaisnelheid wordt gecompenseerd aan de voertuigsnelheid. De rotor slaat onkruidplantjes uit de rij, en gooit die tussen twee naastliggende gewasrijen waar een traditionele schoffel die volgt ze begraaft of opnieuw ontwortelt.

  • De zogeheten RoboVeg Robotti combineert een Robotti-veldrobot van Agro Intelligence ApS met een broccoli-oogstrobot van RoboVeg Ltd. Er zijn hierbij twee motoren die gezamenlijk 104 kW leveren, waarvan 40 kW kan worden afgetapt via de aftakas. Een robotarm heeft drie seconde nodig om een broccoli te selecteren en deze te oogsten. Er is een capaciteit van 2.400 broccoliplanten per uur, terwijl de capaciteit volgens Robotti normalerwijs per persoon 300 tot 360 planten per uur zijn.

    De zogeheten RoboVeg Robotti combineert een Robotti-veldrobot van Agro Intelligence ApS met een broccoli-oogstrobot van RoboVeg Ltd. Er zijn hierbij twee motoren die gezamenlijk 104 kW leveren, waarvan 40 kW kan worden afgetapt via de aftakas. Een robotarm heeft drie seconde nodig om een broccoli te selecteren en deze te oogsten. Er is een capaciteit van 2.400 broccoliplanten per uur, terwijl de capaciteit volgens Robotti normalerwijs per persoon 300 tot 360 planten per uur zijn.

Share this

Afbeelding
Bob Karsten

redacteur TREKKER

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin