Conservenfabrikant HAK gaat de inkoopeis voor groente verhogen van het milieusysteem Veldleeuwerik naar PlanetProof.
De telers van HAK werken al enige jaren via Stichting Veldleeuwerik aan verduurzaming van de teelt, maar moeten nu via PlanetProof meer verplichte elementen in de bedrijfsvoering invoeren. HAK heeft nog niet bekendgemaakt of telers voor hun inspanningen een hogere contractprijs krijgen voor PlanetProof-teelt.
41% vollegrondsbedrijven al PlanetProof
Stichting Veldleeuwerik is geen keurmerk als PlanetProof, maar werkt via advies en kennisbijeenkomsten aan stimulering van duurzame teelt. In PlanetProof worden jaarlijks de teeltschema’s besproken en waar mogelijk aangescherpt. De bedrijven worden individueel beoordeeld. Van de vollegrondsteelten in Nederland is nu al 41% gecertificeerd voor PlanetProof.
Samenwerking een optie
Stichting Veldleeuwerik is vooral gericht op akkerbouw en industriegroente, maar samenwerking ligt voor de hand. Tussen PlanetProof en Veldleeuwerik zijn al gesprekken gevoerd, zo laat de stichting weten. De nieuwe teelteis hoeft dus niet te betekenen dat de samenwerking met Veldleeuwerik eindigt. De telers maken al wel kosten voor Stichting Veldleeuwerik.
PlanetProof in fases introduceren
Volgens Adri den Dekker, directeur Inkoop, Landbouw en Duurzaamheid bij HAK, zullen sommige teelten versneld omschakelen. “Onze rode kool, die we vooral van dichtbij van lokale telers rondom onze fabriek in Giessen betrekken, zal vanaf de nieuwe oogst dit jaar al gecertificeerd worden. Ook onze zuurkool zal met ingang van het nieuwe seizoen On the way to PlanetProof zijn. Voor de overige grondstoffen geldt dat wij, dat wil zeggen HAK samen met de eigen telers en die van gespecialiseerde teeltbedrijven, ons volop gaan inspannen om noodzakelijke aanpassingen in de teelt te realiseren, onder meer op het gebied van gewasbescherming. En met de volumes die de markt vraagt, onder wisselende klimatologische omstandigheden, is dat niet altijd eenvoudig.”