Doorgaan naar artikel

Energietransitie jaagt tekort technici aan

Het werven van technisch personeel wordt lastiger. Techniekstudies krimpen terwijl de vraag door klimaatdoelen zal stijgen.

Aanleg en onderhoud van windmolens en zonnepanelen, aanpassen en verzwaren van het elektriciteitsnet en het aardgasvrij maken van 8 miljoen woningen, dat zijn klussen waar de komende jaren 23.000 tot 28.000 extra voltijdsbanen in de techniek voor moeten worden ingevuld. Dat heeft onderzoeksbureau Ecorys berekend in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie.

In dezelfde periode tot 2030 neemt ook de vraag naar technisch personeel in met name de glastuinbouw toe. Als gevolg van robotisering en digitalisering van teelt en logistiek in kassen en keten verandert de werkgelegenheid in de sector, schetst Wageningen UR.

Nu al 20.000 mensen tekort

De vraag is of er genoeg gekwalificeerd personeel bij komt. Veel bedrijven in de energie- en technieksector kampen al met tekorten. “In de techniek hebben we nu 150.000 medewerkers en een tekort van 20.000”, aldus Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland. Hij pleitte er onlangs in een brief aan het kabinet al voor dat techniekstudenten een bonus krijgen én vrijstelling van het collegegeld.

Interesse in techniekstudies daalt

Voorlopig neemt het aantal jongeren dat kiest voor een technische opleiding nog af. Als de huidige trend zich doorzet, daalt het aantal mbo-studenten dat kiest voor techniek tot 2030 met 18%. Ook in het hbo is techniek minder in trek. Hier zou het aantal technische studenten tot 2030 dalen met 8%. Alleen op de universiteit stijgt het aandeel studenten in een technische studie met 6 %.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin