Het aantal middelen dat als residu wordt gevonden op groente is gestegen in 2020. Wat dat betekent, is niet duidelijk.
Er lijkt een stijgende trend te zijn in de hoeveelheid residuen van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit, blijkt uit een analyse van Pesticide Action Network Netherlands (PAN NL). Vooral bij Nederlandse groente vonden de onderzoekers in 2020 meer verschillende residuen terug. Van 0,9 in 2019 steeg het aantal middelen naar 1,7. De stijging is over meerderde jaren zichtbaar, al is de meetmethode nauwkeuriger geworden en heeft de NVWA minder monsters bekeken en meer stoffen toegevoegd aan haar analyse. Ook PAN NL erkent dat deze feiten de uitkomsten raken.
Meetgegevens van de NVWA
De milieuclub meldt dit naar aanleiding van een analyse van meetgegevens van de NVWA, die PAN NL daar opvroeg. Zelf komt de NVWA volgende week met haar jaarlijkse rapportage. In 2019 bleek dat Nederlandse groente en fruit op andere onderdelen als residuvrij beter presteren dan concurrerende teeltgebieden (zie diagram).
Steeds meer bestrijdingsmiddelen
Volgens PAN NL zijn steeds meer bestrijdingsmiddelen gebruikt in de afgelopen zeven jaar. Niet alleen in Nederland is deze trend gaande, ook andere landen laten een stijgende lijn zien. Wat de oorzaak is, kan PAN NL niet zeggen. De rol van het verdwijnen van middelen en weersomstandigheden zijn niet geanalyseerd. GroentenFruit Huis kon donderdag 16 december nog niet reageren op het rapport.
‘Gifcocktails’
PAN NL-secretaris Muilerman roept op om iets tegen wat hij ‘gifcocktails’ noemt: “De analyses van PAN NL tonen aan dat er eerder sprake is van achteruitgang dan vooruitgang en wij roepen de minister op om de daad bij het woord te voeren. Dit kan onder andere door strengere toelatingsprocedures van bestrijdingsmiddelen, verplichting van geïntegreerde teelt en inzetten op biologische productie.”
PAN-Europe heeft veel kritiek op de wijze waarop de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa de mogelijke combinatie-effecten onderzoekt. Landbouwminister Carola Schouten gaf onlangs een overzicht van de Nederlandse inzet op onderzoek naar dat mogelijke cumulatie-effect.