Vlinderachtige drones kunnen een nuttige aanvulling zijn op helikopterdrones, die al langer in kassen vliegen. Met minder kans op pijnlijke botsingen.
Op vrijdag 12 november laat Matej Karasek, mede-oprichter van start-up Flapper Drones, voor belangstellenden uit de wetenschap en de tuinbouw prototypes fladderdrones rondjes vliegen door de kassen van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk. Eerst fladderen kleine en grotere fladderdrones boven de gerbera’s. Daarna worden nog wat testvluchten tussen courgettes uitgevoerd. Dit is ingewikkelder vanwege de gewasdraden en het hogere gewas. Daar moet een drone zich niet alleen boven maar ook tussen wagen, wil hij functioneel zijn.
Het apparaat blijkt wendbaar genoeg. De drone blijft ook in de lucht wanneer de vleugels in aanraking komen met de stugge bladeren van de courgetteplanten, zonder de bladeren te beschadigen.
Tekst gaat verder onder de video
Scouten, monitoren of bestuiven
De nuttige functionaliteit van deze fladderaars werd door de aanwezigen uit het tuinbouwbedrijfsleven en van Wageningen UR en TU Delft vooral gezien op het terrein van plantmonitoring en het scouten van ziekten en plagen. Ook bestuiving kan wellicht een taak zijn van deze drones. Het voordeel van de vriendelijkere bewegende vleugels van zachter materiaal dan de bekende fel zoemende quadcopters is evident, als je elke plant of vrucht van dichtbij wilt laten monitoren.
Vraatschade buiten voorkomen
Ook in de buitenlucht kunnen de vogelachtige drones nuttig zijn, bewijst belangstelling uit de vollegrondsgroente- en fruitteelt. Wat grotere fladderdrones kunnen in boomgaarden en op akkers schadeveroorzakende vogels of knaagdieren detecteren en wegjagen voor ze zich tegoed doen aan fruit of jonge plantjes.