Nederland is Europees kampioen recycling. In 2018 hergebruikten we 79% van alle verpakkingsmateriaal.
Dat heeft het Afvalfonds Verpakkingen berekend. In 2018 werd van de 3.120 kton op de markt gebrachte verpakkingen 2.478 kton gerecycled. Met die 79% presteert Nederland ruim boven de Nederlandse doelstelling van 70%. Ook laat Nederland hiermee de EU-doelstelling van 55% ver achter zich.
Plastic minst hergebruikt
Het percentage hergebruik is per gebruikt materiaal nogal uiteenlopend. Zo wordt van alle metaal dat in verpakkingen is verwerkt, 95% opnieuw gebruikt maar van alle plastic maar 52%. Daarmee haalde Nederland overigens wel de nationale doelstelling van 48% hergebruik.
De enige doelstelling die we in 2018 niet haalden, was die voor het hergebruiken van glas. Het doel was 90%, behaald werd 86%. Voor alle verschillende materialen zijn de EU-doelen een stuk lager en daardoor dan ook allemaal gehaald.
Tekst gaat verder onder de tweet
Meer weten over de recycling van plastic verpakkingen? Je leest het hier: https://t.co/YdOsIfUmIH pic.twitter.com/XwYwPIlFAs
— Afvalfonds Verpakkingen (@Afvalfonds) November 5, 2019
Bedrijven financieren recycling
De inzameling en recycling van verpakkingen wordt gefinancierd door de bedrijven die verpakte producten in Nederland op de markt brengen. Zij doen dit door over hun verpakkingen een heffing (de afvalbeheersbijdrage verpakkingen) te betalen aan het Afvalfonds Verpakkingen, die daaruit de gemaakte kosten voor inzameling en recycling vergoedt. De tarieven voor de afvalbeheersbijdrage zijn gebaseerd op de kosten die per materiaalsoort in de keten van inzameling, verwerking en vermarkting gemaakt worden.
Heffing voor NederlandSchoon en KIDV
Het Afvalfonds Verpakkingen financiert namens het verpakkend bedrijfsleven ook de kosten voor monitoring, preventie van zwerfafval (NederlandSchoon) en het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV), dat bedrijven helpt hun verpakkingen te verduurzamen.